SUD BIH

Lagumdžija: Čaušević je smatrao da ga saradnici ruše

Saslušana su nova dva svjedoka optužbe, Hajrudin Lagumdžija, dugogodišnji uposlenik UIOBiH, i Amir Pilav, bivši čelnik Ureda za razmatranje žalbi BiH

Čaušević: Optužen za primanje mita. Arhiva

Piše: M. Aš.

13.9.2018

U Sudu BiH jutros je nastavljeno suđenje u predmetu "Pandora", u kojem je prvooptuženi Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIOBiH), kojeg Tužilaštvo BiH tereti za primanje 1,7 miliona KM mita.

Saslušana su nova dva svjedoka optužbe, Hajrudin Lagumdžija, dugogodišnji uposlenik UIOBiH, i Amir Pilav, bivši čelnik Ureda za razmatranje žalbi BiH.

Lagumdžija je svjedočio na okolnosti tendera za nabavku akciznih markica.

Znam da je Ured za žalbe poništio tender nakon čega, u ime "Glasa Srpske", dolazi advokat koji je tražio vansudsku nagodbu i tada je tražio isplatu 200.000 maraka. Znam da je direktor (Čaušević, op.a.) pristao na to i "Glasu" je isplaćena ta suma - ispričao je Lagumdžija.

Dodao je da je sa Čauševićem bio u dobrim odnosima do avgusta 2009., kada su došli u sukob, jer je Čaušević "smatrao da ga prvi saradnici ruše".

Svjedok je jutros kazao da je upoznao i Sedineta Karića, svjedoka Tužilaštva, kada ga je Čaušević doveo u njegovu kancelariju.

- Rekao mi je "ovo mi je brat" i "daj mu svoj broj telefona, jer ja svoj mijenjam često" - istakao je on.

Čauševićev advokat Krstan Simić pitao je svjedoka je li mu Čaušević naredio da potpiše vansudsku nagodbu, na šta je Lagumdžija odgovorio da u to vrijeme nisu razgovarali i da su ga pozvali iz kabineta i rekli mu da "završi vansudsku nagodbu i da isplati novac".

Simića je interesiralo i je li Pravobranilaštvo BiH napisalo da je predmetna nagodba zasnovana na zakonu i da se može potpisati, a Lagumdžija je naglasio da su nagodbu potpisali tek nakon što je Pravobranilaštvo BiH dalo potvrdu.

Svjedok Pilav je kazao da je Ured podnio krivičnu prijavu protiv UIO kao pravne osobe zbog okolnosti tendera koji se odnosio na akcizne markice.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.