SUSRETI

Vanjskotrgovinska razmjena BiH s Kinom porasla za više od 100 posto

Ogromni pomaci

Ministarstvo vanjske trgovine i trgovinskih odnosa

Fena

13.9.2018

Na današnjem susretu ambasadorice NR Kine u BiH Čen Bo i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića istaknuto je da su u mandatu ministra Šarovića napravljeni ogromni pomaci u vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine, koja je s Kinom porasla za više od 100 posto. 

Na sastanku je, između ostalog, rečeno da je ministar Šarović, koji je i nacionalni koordinator za saradnju s NR Kinom, osigurao potpisivanje nekoliko ključnih sporazuma važnih za unapređenje ekonomske saradnje, kao što su sporazumi iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, gdje je Bosni i Hercegovini prvi put omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu.

Naglašeno je da je Bosna i Hercegovina postala i dio najvećeg kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put", u kojem je NR Kina, za različite projekte, na raspolaganje stavila više od 100 milijardi eura. Također, potpisan je i sporazum o viznoj liberalizaciji koji je kineske turiste već stavio na peto mjesto po broju onih koji su ovoj godini posjetili BiH, a očekuje se da će već iduće godine našu zemlju posjetiti oko 100.000 kineskih turista.

Ambasadorica NR Kine najavila je dolazak zamjenika ministra trgovine njene zemlje Fu Zijinga, koji će se sastati s ministrom Šarovićem radi razgovora o daljnjem napretku trgovine, ulaganjima i napretku u realizaciji projekata, posebno onih koji se odnose na putnu infrastrukturu u Republici Srpskoj.

Fu Zijing će predvoditi kinesku delegaciju na sastanku Zajedničkog komiteta za ekonomiju trgovinu Kine i BiH u Sarajevu od 27. do 29. septembra, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.