HAG

Potvrđena odluka o uklanjanju sudija iz suđenja Mladiću

Oni su smatrali da nema dokaza da su trojica sudija pristrasna

Arhiv

S. N.

13.9.2018

Sudija Međunarodnog rezidualnog mehanizma suda (MICT) u Hagu, koji je naslijedio Tribunal, Džozef Čiondo Masanče (Joseph Chiondo Masanche) ocijenio je kao "potpuno pravno neutemeljen" zahtjev Tužilaštva da se iz suđenja Ratku Mladiću isključe trojica iskusnih sudija ovog suda. 

Ranijom odlukom MICT je, pod objašnjenjem da bi mogli biti pristrasni, iz postupka razmatranja žalbe Ratka Mladića na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini isključio tri člana Vijeća: Teodora Merona (Theodor), Žan-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti) i Lija Daćuna (Liu Daqin). 

Tužilaštvo MICT-a, predvođeno Seržom Bramercom (Serge Brammertz), uložilo je žalbu na takvu odluku. Oni su smatrali da nema dokaza da su trojica sudija pristrasna i da je odluka o njihovom isključenju iz Žalbenog vijeća pogrešna. 

Sudija Masanče, kao najstariji sudija MICT-a, nakon onih koji su izuzeti iz postupka protiv Mladića, odbijanjem primjedbi Tužilaštva, potvrdio je raniju odluku ovog suda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.