TUZLA Meraklija koji već pola stoljeća svake jeseni pali veselu mašinu

Ekremovom šljivovicom častili su se i u jugoslavenskoj vladi

E. SKOKIĆ
14.09.2018 06:52

Ekrem i ovih dana ispred svoje kuće pravi novu rakiju (Foto: A. Bajrić)

Šljivovica Ekrema Hajvaza iz Tuzle služila se nekada i u Saveznom izvršnom vijeću SFRJ. Branku Mikuliću i Milki Planinc specijalno iz Tuzle šljivovicu koju je Ekrem pravio, nosio je advokat Vlado Radovanović, koji je radio u SIV-u.  

Hajvaz, koji već 50 godina svake jeseni aktivira veselu mašinu, i danas se rado prisjeća tih vremena.

Nije na prodaju

- Rečeno mi je tada da sam za svoju rakiju dobio sve pohvale. U podrumu trenutno imam skoro 2.000 litara. Rakija nije na prodaju nego je za akšamluke, na koje dolaze moji prijatelji – počinje svoju priču dok u dvorištu peče nove litre šljivovice.

Najstarija rakija koju čuva je ona iz 1983. godine. Kaže kako je izgubila stepen ili dva, ali je itekako dobila na kvalitetu. Najžešća rakija je ona od 60 stepeni.

- Kad popijete jednu čašicu, imate osjećaj kao da ste naložili vatru u stomaku. Moja rakija je poznata i u Njemačkoj, a kad tamo idem na preglede kod ljekara, zbog šljivovice sam uvijek preko reda, jer medicinari govore: “Stigao je Ekrem shljivovica” – govori uz smijeh.

No, Hajvaz u Tuzli i Njemačkoj nije prepoznatljiv samo po šljivovici. Lovac je već četiri decenije, dokazani humanitarac, meraklija i sevdalija.

- Lovim po cijeloj BiH, ali najviše volim predjele Majevice i lovišta oko mog rodnog mjesta kod Čajniča i Rudog. Svakako da volim i zapjevati, a nedavno sam se prijavio i za šou “Nikad nije kasno”. Čim sam zapjevao, bacili su šešir i rekli: “Ideš za Beograd”, ali meni se nije išlo i nisam prihvatio njihovu ponudu – kaže Hajvaz.

  •  U podrumu trenutno ima skoro 2.000 litara
    U podrumu trenutno ima skoro 2.000 litara

A potom je svoj talent pokazao i na djelu, ostavio nas je bez daha kad je zapjevao sevdalinku “Bulbul pjeva okolo Mostara”, koju je, kako kaže, volio i njegov rahmetli otac.

Družio se sa Safetom Isovićem, a pored legendarnog Saje, iznimno cijeni i Nedeljka Bilkića. U Njemačkoj je zaradio penziju gradeći atomske centrale.

Bogato nagrađen

- Školovao sam se za taj posao i, radeći za njemačku firmu “Manesmann”, u kojoj je bilo 130.000 zaposlenih, prošao sam cijeli svijet. Bio sam u Venecueli, Brazilu, Argentini, Libanu, a o evropskim zemljama da i ne pričam. Posao je bio odgovoran i opasan, jer smo otklanjali kvarove u nuklearnim elektranama. U Njemačkoj sam bio u timu koji je otklanjao kvar na nuklearci, a otvoreno su nam rekli da će, ako taj posao ne završimo na vrijeme i ako se počne širiti havarija, morati zatvoriti vrata, a mi ćemo biti spaljeni. Niko nas nije tjerao da taj zadatak izvršimo, ali smo ga prihvatili i bili smo bogato nagrađeni. Dobili smo 20.000 njemačkih maraka na ruke i mjesec plaćenog odsustva zbog dobro obavljenog posla – kaže Hajvaz.

Već 18 godina uživa u penziji, a živi na relaciji Tuzla – Njemačka.

Humanitarac i donator

Hajvaz je u vrijeme agresije na BiH Drugom korpusu Armije RBiH donirao moderno sanitetsko vozilo, vrijedno 35.000 KM. Poslije je uručivao i druge donacije. Među najvećim je donatorima za gradnju džamija u Tuzli (Vikaljska) i u Đakovićima na teritoriji općine Čajniče.

Kazan ručni rad

Ekremova šljivovica peče se u kazanu iz 1988. godine, koji je ručni rad. On je nabavio materijal u Njemačkoj, a kazan je izradio majstor iz Dervente. Hajvaz ističe kako se nikad u životu nije napio, a recept za to je poznavanje vlastitih granica.

- Sjedio sam u mnogim društvima, a uvijek sam se sam vozio kući. Oni popadaju, a ja lagano pijuckam do svoje granice – govori on.

NA VRH