Visoki predstavnik o mogućim korekcijama na Balkanu

Valetin Incko: Bošnjaci su vrlo strpljivi, ali ako bi Srebrenica pripala drugoj državi, to bi bio povod za rat

Svaka ideja po kojoj ovaj grad ne bi bio dio teritorije Bosne i Hercegovine treba biti zaustavljena

Vijesti.ba
13.09.2018 17:04

Foto: Arhiv

Govoreći za utjecajni američki medij Bloomberg, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko (Inzko) je rekao da ne vjeruje da će se entitet Republika Srpska otcijepiti, ali je upozorio kako zaoštrena retorika čini atmosferu “veoma zatrovanom”.

Autori članka Andrea Duduk i Jasmina Kuzmanović pišu kako lider bosanskih Srba Milorad Dodik želi odvojiti entitet Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine te raskinuti dogovor o podjeli vlasti koji je držao zemlju cjelovitom još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine.

Dodik, piše Bloomberg, pojačava priču o otcjepljenju i poziva na nezavisnost RS kako se približavaju oktobarski izbori u zemlji.

Incko, koji posjeduje ovlasti da intervenira, pa čak i smijeni vodeće političare, ne vjeruje u ovakvu mogućnost.

Prema pisanju Bloomberga, ključni teritorij mogućeg konflikta je područje Srebrenice, mjesto masovnog ubistva najmanje 8.000 Bošnjaka tokom proteklog rata.

Svaka ideja po kojoj ovaj grad ne bi bio dio teritorija Bosne i Hercegovine treba biti zaustavljena, podvukao je Incko.

- Bošnjaci su vrlo strpljivi, dodaje visoki predstavnik, ali, ako bi Srebrenica postala dio strane zemlje, to bi bio slučaj za rat. Međunarodna zajednica mora to izbjeći - zaključio je Incko.

NA VRH