BIH

Mladi Bosanci u Austriji njeguju svoju tradiciju i kulturu

Članovi KUD-a imali su brojna gostovanja po zemljama EU, ali i po BiH

E. CRNKIĆ

14.9.2018

Narodna nošnja i stari običaji za mnoge mlade u Bosni i Hercegovini, ali i dijaspori, pripadaju prošlim vremenima. Ali, ne i za mlade Bosance u Austriji. Iako većina njih nije rođena u našoj zemlji, mladi u Inzbruku s oduševljenjem njeguju bh. folklornu tradiciju i kulturu. 

Dževad Husaković, predsjednik i koreograf folklorne grupe u Sportsko-kulturno-umjetničkom društvu “Zlatni ljiljani”, kaže da je njihov najveći uspjeh to što su opstali skoro 10 godina. U ovom društvu okupljena je omladina iz svih krajeva BiH.

Njihovo društvo s vremenom je postalo prepoznatljivo u cijeloj Austriji, a za njih se čulo i širom Evrope kroz brojna gostovanja i nastupe. Već tradicionalno organiziraju Festival folklornog stvaralaštva, koji okuplja brojne folklorne grupe i društva iz zemalja Evropske unije.


Husaković s nekadašnjim bh. selektorom Safetom Sušićem

- Ove godine organiziramo Deseti festival, iako je tek u februaru naredne godine naša 10. godišnjica. Za naše udruženje to je veoma bitan događaj, jer se na jednom mjestu okupi mnoštvo bh. KUD-ova, kao i društava s drugih područja Balkana - navodi Husaković, koji se 1995. godine iz Maglaja doselio u Inzbruk.

Uskoro planiraju napraviti i turneju po BiH, a obići će Jajce, Bugojno, Vitez, Sarajevo, Mostar...

Na različite načine sakupljaju novac kako bi opstali, a dobivaju skromnu finansijsku podršku i od grada Inzbruka te od svojih sponzora.  Jedan od najdražih nastupa im je, kako kaže Husaković, onaj na poluvremenu utakmice BiH - Egipat, pred skoro 14.000 gledalaca 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.