REAGIRANJE

Ahmetović: Licemjerno je da tek sad Salkić shvata srž problema, proćerdao je mandat

Nije mi poznato ni da je nešto uradio u vezi s rješavanjem ovog problema ni zašto nije reagirao ranije

Ahmetović: Salkić nije rekao ništa novo

Avaz.ba

13.9.2018

Aktuelni potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić potvrdio je danas odavno poznatu činjenicu, a to je da Poslovnik o radu Ustavnog suda Republike Srpske "nije u skladu s Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu, u dijelu koji se odnosi na procedure odlučivanja po pitanju vitalnog nacionalnog interesa, kazao je Sadik Ahmetović, kandidat Proevropskog bloka za predsjednika/potpredsjednika Republike Srpske.

On tvrdi da Salkić nije rekao ništa novo ni nepoznato u vezi s ovim sudom.

- Licemjerno je da nakon četiri godine mandata, i to na funkciji potpredsjednika RS, Salkić tek sada shvata srž problema u radu Ustavnog suda RS. Nije mi poznato ni da je nešto uradio u vezi s rješavanjem ovog problema ni zašto nije reagirao ranije - kazao je Ahmetović.

Naglasio je da je rad Ustavnog suda RS predmet spora još otkako Bošnjaci i Hrvati učestvuju u organima sudske, izvršne, a posebno zakonodavne vlasti.

- U većini slučajeva, skoro uvijek, sve što je predmet vitalnog nacionalnog interesa i kao takvo pitanje padne na Vijeću za zaštitu nacionalnog interesa Skupštine RS kao diskriminatorsko, nikada epilog nije dobilo na Ustavnom sudu RS. Sve je dalje išlo proceduralno na Ustavni sud BiH. Nepuni mjesec pred izbore Salkić se "sjetio" i Ustavnog suda RS. Za šta on tačno još traži glasove za potpredsjednika RS ako je već jedan mandat proćerdao - kazao je Ahmetović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.