IZBORI 2018. Saopćenje Centralne izborne komisije

Zbog sumnje u falsificiranje potpisa i zloupotrebu ličnih dokumenata CIK nije upisao 9.136 birača

Ponovo pozivaju birače da provjere status svoje registracije na internet-stranici

Avaz.ba

Foto: Arhiv


Prema današnjem saopćenju, Centralna izborna komisija BiH (CIK) je 13. avgusta ove godine donijela odluku kojom je odbijen upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uvjeti (nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o državljanstvu, nedostaje dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo) ili veći broj prijava (sedam i više sadrži identičnu adresu u inozemstvu). 

CIKBiH je danas ukazao na osnovanu sumnju da su u procesu registracije birača izvan BiH falsificirani potpisi i zloupotrebljavani lični dokumenti.

Kako navode u saopćenju - ponovo pozivaju  birače da provjere status svoje registraciji na internet-stranici Centralne izborne komisije BiH pod linkom “Da li ste registrirani”, u općinskom Centru za birački spisak ili da nazovu CIKBiH na broj 033/251-331 ili 033/251-332.

Sve informacije o mogućem počinjenju krivičnog djela u postupku registracije birača izvan BiH sa pratećom dokumentacijom, Centralna izborna komisija BiH će dostaviti nadležnom tužilaštvu. 

- Do sada su nas o mogućem počinjenju krivičnog dijela, osim birača, informirale i pojedine policijske uprave i pojedine općinske/gradske izborne komisije (oko 150 slučajeva). Većina tih informacije se odnosi na općine Veliku Kladušu, Modriču i Orašje - navodi se u saopćenju.

U CIK-u ističu da je njihova obaveza da omoguće biračko pravo svim biračima. Tako će svi oni koje je neko bez njihovog znanja i volje registrirao da glasaju putem pošte moći glasati u općini prebivališta u BiH na biračkom mjestu namjenjenom za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. 

Ipak, još jedna obaveza Centralne izborne komisije BiH je i da spriječi zloupotrebu glasačkog paketa koji je otpremljen putem pošte. Mehanizam zaštite koji je primijenila Centralna izborna komisija BiH jeste slanje glasačkih paketa putem preporučene pošte tako da se može preuzeti samo lično, a drugi rezervni mehanizam jeste da, ukoliko ipak stigne glasački paket izvan BiH na ime birača koji je prijavio zloupotebu, neće biti brojan.

NA VRH

Podijeli članak na