HRANA

Hoće li hljeb, nakon RS, biti skuplji za 20 feninga i u FBiH

Cijena kilograma brašna u Republici Srpskoj već povećana za šest feninga, a do kraja ovog mjeseca očekuje se poskupljenje za još četiri feninga

A. NUHANOVIĆ

14.9.2018

Građani Republike Srpske od početka septembra skuplje plaćaju brašno i hljeb. Vreća brašna od 25 kilograma, zavisno od proizvođača i tipa, košta od 16,5 do 21 marku. Istovremeno je u trgovinama vekna bijelog hljeba od 600 grama poskupjela sa 1,20 na 1,40 KM, a vekna polubijelog hljeba, također od 600 grama, sa marku na 1,20 KM.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, potvrdio je da građane, pored dosadašnjeg rasta, očekuje novi skok cijena.

- Kilogram brašna već je poskupio za šest feninga, a do kraja ovog mjeseca očekuje se da skoči za još četiri feninga - kazao je Kos.

 Uradili korekcije

U Asocijaciji samostalnih trgovačkih radnji banjalučke regije navode da je poskupljenje hljeba počelo u srijedu. 

- U nekim radnjama hljeb se još prodaje po staroj cijeni. No, za dan-dva će u svim trgovinama biti nove, više cijene, i to za 20 feninga po vekni. To je posljedica odluka pekara da, zbog poskupljenja brašna, dignu i cijene svojih proizvoda - objasnio je Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS, smatra da je poskupljenje brašna i hljeba apsolutno neopravdano.

- Mlinari su pšenicu odmah nakon žetve plaćali po 20 feninga za kilogram, a sada je za 38 feninga izvoze, a i lagere. Takvim potezima upropaštavaju seljake i pljačkaju narod. Da smo mi Njemačka, koja ne jede toliko hljeba, ne bi to bio toliki problem. Ali, time se ovdje udara na egzistenciju ljudi - kaže Usorac.

Kako sada stvari stoje u Federaciji BiH, mlinari i uzgajivači ne bi trebali dizati cijene brašna i hljeba bar do Nove godine, jer je osigurano dovoljno rezervi pšenice.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH, kazao je za “Avaz” da ni u RS nije bilo opravdanih razloga za rast cijena. On ne očekuje da se to poskupljenje prelije i u Federaciju.

- To što je poskupjelo u RS, nije značajno da bi hljeb poskupio i da bi udarali na građane po leđima. Kod nas nema razloga za paniku - kazao je Bićo.

Zalihe i potražnja

I Hasan Nezić, vlasnik firme "Mlin" iz Gradačca, potvrdio je za “Avaz” da u naredna četiri mjeseca sigurno neće doći do poskupljenja.  

- Do Nove godine ne bi trebalo da bude ikakvih promjena, a kalkulaciju pravimo prateći zalihe i potražnju. Početkom 2019. može se očekivati da dođe do poskupljenja. Ali, o tome je rano pričati dok ne budemo imali jasne pokazatelje stanja - naglasio je Nezić.

I iz “Klasa” su najavili da do povećanja cijena njihovih proizvoda neće doći uprkos rastu cijena u RS.

Kvalitet pšenice totalno podbacio

Nezić je, kao i Bićo, kazao da je kvalitet pšenice u BiH totalno podbacio, ali da to nije razlog da cijene brašna odmah skaču.

- Ova koju imamo, nije za ljudsku ishranu. Kiše su uništile urod. Može se koristiti za stočnu ishranu. Mi svakako uvozimo mnogo pšenice tako da je sva priča neopravdana – kažu Nezić i Bićo.

BiH ima 30 do 40 tona tona zaliha žita, a godišnje troši od 250 do 300 hiljada tona tako da za ovaj kvartal ne bi trebalo da imamo problema. Naše su zalihe stabilne, kaže Nezić  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.