BIH

Čavaljuga dr. Gavrankapetanovića mora vratiti na katedru

Ovakvu preporuku ombudsmeni su donijeli vodeći se zakonskim propisima.

A. Nu.

14.9.2018

Semra Čavaljuga, dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dužna je uspostaviti radnopravni odnos sa prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, navodi se iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH. Ovakvu preporuku ombudsmeni su donijeli vodeći se zakonskim propisima.

Prema odluci Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu od 29. marta 2011. godine, Gavrankapetanović je izabran u nastavno zvanje kao redovan profesor za naučnu oblast hirurgija - ortopedija, što, u skladu s odredbama člana 94., stav 1 Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, predstavlja trajno zvanje.

Ombudsmena posebno zabrinjava činjenica da je Fakultet u svom aktu naveo da je u periodu od 2013. do 2016. godine imao zaključene ugovore o radu na određeno vrijeme s akademskim osobljem koje je zaposleno u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i JU “Dom zdravlja KS”.

- Iako su ombudsmeni tražili informaciju postoje li takvi ugovori i danas, akt Fakulteta takvu informaciju ne sadrži, dok profesor tvrdi da je dio osoblja po osnovu ugovora o radu zaposlen i danas - navodi se u preporuci donesenoj u vezi sa žalbom Gavrankapetanovića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.