NA LICU MJESTA

Površinski kop Šikulje guta kuće u Donjem Crvenom Brdu

Nermin i Advija Husejnović: Imanja su nam uništena (Foto: A. Bajrić)

E. SKOKIĆ

14.9.2018

Iako je Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala zabranu, proizvodnja uglja na Površinskom kopu Šikulje kod Lukavca ne prestaje, na štetu mještana čiji su posjedi u neposrednoj blizini. I dok se svakodnevno otkopavaju nove tone uglja, mještani susjednog Donjeg Crvenog Brda su očajni, jer Površinski kop, kako kažu, guta njihove kuće. 


Nadoknada štete

- Slike govore više od riječi. Definitivan krah moje kuće dogodio se 3. septembra. Sve do 2013. godine živjela sam tu zajedno sa suprugom, kojeg su psihički ubijali. Zbog njih je umro, a sada svakodnevno ubijaju mene. Kako? Pa, jedan dan dostave rješenje da imam pravo na nadoknadu štete, a drugi dan da nemam. Dok se oni tako igraju sa mnom, ja sam podstanarka – s ogorčenjem govori Advija Husejnović, koja ima posjede u Donjem Crvenom Brdu, odnosno u neposrednom komšiluku Površinskog kopa.

Advija, ali i drugi naši sagovornici, navode kako rukovodstvo PK Šikulje i Rudnika uglja “Kreka” na prevaru želi dobiti njihove posjede kako bi ih preuzeli bez optimalne naknade.

- Neka me adekvantno obeštete. Neka mi osiguraju trosoban stan ili parcelu sa stambenim objektima koja je slična ovoj koju su uništili – govori ona.


Enver Osmić: Oni idu na prevaru

Enveru Osmiću također je pričinjena totalna šteta. Samo u pomoćnim objektima imao je opreme i potrepština u vrijednosti od 30.000 KM. Njemu su 2014. izdali uredbu o zabrani upotrebe dva dunuma i 300 kvadrata zemljišta.

- Oni idu na prevaru. Izveli su vještaka građevinske i poljoprivredne struke koji su dali mišljenje da se meni treba isplatiti nula maraka. Iz vještačenja uzimaju ono što njima odgovara. Presedan je da rade uprkos zabrani inspekcije – govori Osmić.

Štrajk glađu

Ogorčen je i Nermin Husejnović, koji se sprema za štrajk glađu. Njemu je Uprava Rudnika bila osigurala alternativni smještaj, a već dvije godine plaća kiriju.

- Problemi su počeli 2010. Isplatili su kuće komšijama koje nisu imale građevinsku dozvolu, dok nama nisu. Podnio sam tužbu za naknadu totalne štete, ali su je Općinski sud u Lukavcu i Kantonalni sud u Tuzli odbacili. U toku je revizija pred Vrhovnim sudom FBiH. Ja sam ostao bez ičega, a moj otac je ovdje došao 1967. godine – govori Husejnović.

I dalje svakodnevno otkopavaju tone uglja

U Rudniku uglja “Kreka” obično ne komentiraju ovaj problem. Pokušali smo i ovog puta razgovarati s direktorom Osmanom Blekovićem, koji je nekada bio direktor PK Šikulje, ali se on nije javljao na naše pozive.


Šatori za evakuaciju

U koliko rizičnom prostoru borave preostali stanovici Donjeg Crvenog Brda, govori podatak da je Civilna zaštita na jednoj od ledina postavila šatore. Ukoliko bi došlo do pucanja kuća, sugerirano im je da prijeđu u šatore. Mještani zbog svega toga imaju besane noći, a mašine na Površinskom kopu i dalje potkopavaju naselje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.