SAOPĆENJE

Traže se smjernice za realizaciju Toplovoda "Kakanj - Sarajevo"

Projekat koji vlasti dosad nisu prepoznale, a koji bi značio sigurno snabdijevanje Sarajeva toplotnom energijom, kao i zaštitu okoliša

Press Vlade FBiH

Avaz.ba

14.9.2018

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je u Sarajevu primila delegaciju BH Komiteta CIGRE, s predsjednikom Edhemom Bičakčićem na čelu. On su je upoznali s odlukama 47. međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE, održanog u Parizu od 26. do 31. avgusta 2018. godine. 

Jedna od tema zasjedanja Vijeća, na kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada delegata i stručnjaka i više od 300 kompanija je „Budući održivi energetski sistem“, što je podstaknuto potrebom ograničavanja globalnog zatopljavanja na temperature „znatno ispod“ dva stepena Celzijusa.

U radu ovog skupa bh. stručnjaci su prezentirali referat o primjeni savremenih tehnoloških rješenja u povećanju pouzdanosti rada termoelektrane Kakanj. Ministrica Đapo je prihvatila poziv da sa Fondom za zaštitu okoliša učestvuje na Prvom naučno-stručnom savjetovanju BH K/O CIRED u Mostaru od 14. do 16. oktobra 2018. godine, na kojem će, između ostalog, biti predstavljen projekt „Snabdijevanje toplinskom energijom iz TE Kakanj za područje do/i Sarajeva”.

Riječ je o projektu koji vlasti do sada nisu prepoznale, a koji bi značio sigurno snabdijevanje Sarajeva toplotnom energijom, ali i zaštitu okoliša i poboljšanje kvalitete zraka.

Prema riječima federalne ministrice, veoma je važno da nauka i stručnjaci izvrše tehničku i ekonomsku analizu ovog projekta i daju smjernice za budući rad na nastavku njegove realizacije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.