DEBATE

Zbog pitanja šta je radio u Iranu, Kasumović prijetio Arnautu

Faksimil podnesene prijave: Uz prijavu dostavljeno i obrazloženje

S. DEGIRMENDŽIĆ

16.9.2018

Fuad Kasumović, kandidat Nezavisnog bloka za Parlamentarnu skupštinu BiH na predstojećim izborima, prijetio je Damiru Arnautu, kandidatu Saveza za bolju budućnost BiH, također za PSBiH. Incident u kojem se Kasumović, inače poznat po kabadahijskom ponašanju, okomio na Arnauta, desio se u četvrtak u pauzi snimanja emisije “Izbori 2018” na N1 televiziji.  

Prljava podmetanja

Zbog toga je Općinski odbor SBB-a Novo Sarajevo podnio Općinskoj izbornoj komisiji (OIK) prijavu protiv Kasumovića za kršenje više članova Izbornog zakona, među ostalima i onoga koji zabranjuje “prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka”, te je zatraženo izricanje sankcije za ovakvo ponašanje.

Kasumović: Prekršio Izborni zakon

Kasumovićevom napadu prethodila je rasprava koju su gledaoci mogli vidjeti u emisiji. Iznerviran zato što nije imao argumente kojima bi opovrgnuo bilo koju Arnautovu tvrdnju o postignućima SBB-a, Kasumović je u “prljavom” podmetanju Arnautu i SBB-u pokušao imputirati neprimjerenu povezanost sa Srbijom.  

Arnaut je, pak, odbrusio Kasumoviću da ga ne pokušava uzaludno dovoditi u vezu ni s kakvim srbijanskim službama, jer je upravo on oslobodio Ejuba Ganića i Jovana Divjaka iz britanskog, odnosno austrijskog zatvora, gdje su ih odvele potjernice iz Srbije, zasnovane na lažnim optužbama.

Napustio studio

Arnaut je Kasumovića pred kamerama podsjetio i na to da je on u vrijeme dok je bio zamjenik ministra finansija i trezora BiH posjećivao Iran pod nerazjašnjenim okolnostima.

Da ga je od svih navoda izrečenih u emisiji zabolio najviše onaj o posjeti Iranu, Kasumović je pokazao već u pauzi snimanja emisije, kad je, kako je navedeno u prijavi, Arnautu kazao: “Samo još jednom spomeni Iran, vidjet ćeš. Ako još jednom spomeneš Iran, zapamtit ćeš.”

Arnaut: Podnesen prigovor

Na Arnautovu konstataciju da je te riječi shvatio kao prijetnju i da ih elaborira, Kasumović je, kako se navodi u prijavi, rekao Arnautu: “Nap..i se”, te napustio studio, u koji se vratio uoči nastavka snimanja.  

Inače, o Kasumovićevoj posjeti Iranu bez znanja nadležnih institucija, svojevremeno su pisali razni mediji dovodeći ga u vezu s tamošnjim službama i režimom, ali su detalji do danas ostali misterija.

Takvo ponašanje se ne treba tolerirati 

Arnaut je u izjavi za “Avaz” kazao da je veoma važno prijaviti svako kršenje Izbornog zakona, naročito u slučajevima kada to čine kandidati koji bi sutra trebali predstavljati građane u najvišem zakonodavnom tijelu države.

- Činjenica da je prijetnje i psovke Kasumović izrekao pred drugim učesnicima i osobljem N1, i to još dok je bio ozvučen, samo pojačava potrebu da organi za provođenje izbora detaljno ispitaju sve okolnosti radi ukazivanja na to da se takvo ponašanje neće tolerirati u BiH. Jednako je bitno i da se glasači jasno zapitaju je li Kasumović evropsko lice, može li tako nervozan političar voditi ikakav dijalog sa predstavnicima Evropske unije i hoće li nas stranka koja ga ja stavila na svoju listu, voditi ka Briselu ili Teheranu - kazao je Arnaut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.