BIH

Ahmetović: Izdajnici Srebrenice su oni koji su je na izborima predali Dodiku

Oni koji me prozivaju za "izdaju" trebali bi da znaju da, za razliku od njih, nisam mogao pobjeći od rata, već sam radio u opkoljenom gradu

Arhiv

Avaz.ba

17.9.2018

Nakon natpisa gdje su ga pojedini portali prozvali izdajnikom te optužili za saradnju s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, oglasio se i zastupnik u PS BiH Sadik Ahmetović. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Na posljednje medijske napade na mene, a koji idu toliko daleko da me u nepotpisanim tekstovima, na neregistriranim portalima i medijima bliskim SDA napadaju da sam "izdajnik bošnjačkog naroda" koji trguje Podrinjem i svojom rodnom Srebrenicom, ne namjeravam pisati demanti, samo namjeravam istaknuti nekoliko činjenica, pogotovo o izdajicama.

Nezavisni blok, ni mene lično pretjerano i ne interesira ko će od dva suprotstavljena, takozvana srpska bloka, pobijediti na narednim općim izborima. Oba bloka su pokazala da su u praksi isti prema Srebrenici, da falsificiraju historiju, da negiraju stradaju Bošnjaka, da nam ne daju pravo na bosanski jezik te da niko od njih ne priznaje genocid. U ovom posljednjem su se lijepo usaglasili na sjednici Skupštine RS kada je trebalo donijeti zaključak da se poništi broj od osam i po hiljada ubijenih Bošnjaka na području Podrinja.

Međutim, ma kako to izgledalo naručiocima ovakvih tekstova, koji žive i rade u Sarajevu, te Srebrenicu vide samo 11. jula, mi iz Srebrenice moramo sjesti s bilo kim ko pobijedi i pokušati da riješimo barem dio problema koji imamo i u Srebrenici i u Podrinju.

Za razliku od većine bošnjačkih političara, mi nemamo privilegiju da ignoriramo ni lokalnu ni entitetsku vlast, jer živimo u entitetu Republika Srpska i u gradu u kojem je počinjen genocid.

Žao mi je što najveći funkcioneri iz reda Bošnjaka niti hoće da vide probleme koje imaju Bošnjaci u RS, kao što mi je žao što ignoriraju Srebrenicu i srebreničke žrtve. Uostalom, sve o sebi kažu samo kada ponove čuvenu rečenicu "važnija je općina Centar u Sarajevu od deset drugih općina".

No, postoje i gore stvari od "vođenja politike".

Svi oni koji me napadaju da sam "izdao" Bošnjake, trebaju da znaju da ću poslije izbora, nadam se u svojstvu potpredsjednika RS, morati da sjednem i razgovaram ili s Mladenom Ivanićem ili s Miloradom Dodikom, ili aktuelnim kandidatima za predsjednika RS. Kako god, oni će biti legitimni predstavnici srpskog naroda na najvišim funkcijama u ovom bh. entitetu.

Otvoreno kažem da ću sjesti s predstavnikom bilo kojeg naroda s kim mogu riješiti barem jedan problem, ma koliko mali bio, ali da se riješi pitanje samo jednog, jednog Bošnjaka povratnika. To kažem jasno i glasno, a ne kao neki koji prozivaju mene, a poslije izbora prave "tajne" partnerske dilove kojima ukopavaju vlastiti narod kao što je usvajanje Zakona o akcizama i rješavaju privatno-poslovne probleme nauštrb vlastitog naroda.

Nisam imao privilegiju da posljednji rat gledam iz "pozadine", već sam ostao sa svojim sugrađanima u svom gradu Srebrenici.

Ovi što me prozivaju za "izdaju", trebali bi da znaju da, za razliku od njih, nisam mogao pobjeći od rata, već sam radio u srebreničkoj bolnici, postao član Udruženja "Ljekari bez granica" i natporučnik Armije RBiH, preživio genocid za razliku od većine ostalih muških članova moje porodice.

Svi ti privilegirani, visokopozicionirani Bošnjaci, sada ne znaju ni šta da rade sa Srebrenicom niti s preživjelim srebreničkim žrtvama i gledaju na nas s visine, kao nešto čega bi se najradije otarasili, neki težak ratni privjesak koji ne bi ni trebao da bude tu. Kao predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra u Potočarima, osjetio sam, nažalost, kod Bošnjaka da smo kao neki dio, "višak" koji treba amputirati.

Izdajnici Srebrenice su oni koji nisu dali marku za izgradnju Memorijalnog centra u Potočarima. Finansiranje druge faze izgradnje Memorijalnog centra - Muzeja genocida. Isti oni koji nisu podržali moj amandman i odbili da finansiraju Potočare iz državnog budžeta.

Izdajnici Srebrenice su oni koji su je na lokalnim izborima predali Dodiku, zbog čega su mene, samo jer sam tražio da se utvrdi ko je krivac za gubitak Srebrenice, izbacili iz SDA.

Oni koji trguju crkvom u dvorištu nane Fate Orlović. Izdajnici su oni koji trguju i lažu žrtve genocida za reviziju tužbe. Izdajnici su oni koji su dozvolili da se povratnici masovno iseljavaju i koji su izgubili bosanski jezik. Oni koje ne rade ništa za Bošnjake u RS. Koji im ne pomažu pri povratku niti zapošljavanju, završavajući projekt "etnički čiste" Srebrenice.

Nasreću, mi smo ipak tu i podsjetnik smo i Sarajevu i Banjoj Luci da postojimo. I kao što većinom nemamo podršku ni prvih, ni drugih, mi smo ostali i ostajemo da se borimo za Bošnjake u Republici Srpskoj, dostojanstvo naših sunarodnjaka i sugrađana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.