SARAJEVO

Predstavnički dom usvojio izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku

Poslanici SNSD-a nisu prisustvovali današnjoj sjednici

Na današnjoj sjednici prisutna 34 poslanika

S. DEGIRMENDŽIĆ

17.9.2018

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na hitnoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH. 

Poslanici su najprije sa 34 glasa "za" prihvatili zahtjev Doma naroda PSBiH da se predloženi zakon razmatra po hitnom zakonodavnom postupku, a potom su ga bez diskusije, jednoglasno usvojili. 

Dom naroda je nedavno, također jednoglasno, usvojio ovaj zakon koji je predložio delegat u tom domu Halid Genjac.

Odluka Ustavnog suda

Zakon je bilo potrebno mijenjati kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio određene odredbe tog zakona.

Također, poslanici su na današnjoj sjednici dali saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj – Izgradnja i obnova određenog broja bolnica u BiH kao i Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj – Razvoj infrastrukture u općini Stari Grad, Sarajevo.

Podsjetimo, kako je ranije najavio Staša Košarac, poslanici SNSD-a nisu učestvovali u radu današnje sjednice ovog doma.

Kako je naveo, SNSD neće biti dopuna nikome na nivou BiH.

- SNSD je opozicija i nećemo učestvovati u radu današnje sjednice zbog političke bratske ljubavi između SDS-a i SDA onda kada treba štititi njihove kadrove, zbog odnosa na prošloj sjednici kada je SDA ''horski stala'' u zaštitu Dragana Mektića, koji proizvodi štetu Republici Srpskoj - rekao je Košarac novinarima u Sarajevu, ističući da je to legitimno pravo SNSD-a.

Košarac je podsjetio da je člana Kolegija Predstavničkog doma Šefika Džaferovića na tom mjestu "sačuvao" SDS, a da je ministra sigurnosti Dragana Mektića "sačuvala" SDA.

Navodeći da "osovina" SDA-SDS potpuno funkcionira, Košarac je poručio da, ukoliko imaju kapacitet, na današnjoj sjednici imaju i mogućnost da legitimno usvajaju akte koji su na dnevnom redu.

On je istakao da je SNSD od prvog dana opozicija neuspješnoj vlasti na nivou BiH, koja je izborni gubitnik i pod patronatom je dijela međunarodne zajednice.

- SNSD neće biti dopuna nikome na nivou BiH, SNSD vodi odgovornu politiku i pitanje za one koji misle da jesu vlast na nivou BiH je da li imaju većinu i da li danas mogu imati kvorum - rekao je Košarac.

On je naveo da je SNSD ozbiljna politička partija da bi bila samo u funkciji osiguravanja kvoruma ili da bi, eventualno, "bila prohodna za neku vrstu odlučivanja na nivou BiH".

Politička i finansijska šteta

Prema njegovim riječima, institucije BiH ne funkcioniraju osim kada je neophodno izvršiti neku kadrovsku promjenu i učiniti nešto protiv Republike Srpske.

- Aktuelna vlast na nivou BiH četiri godine je činila sve protiv RS, bilo da je riječ o političkoj ili finansijskoj šteti. Ona je usporavala njen ustavni kapacitet i političku potenciju da se nastavi dalje razvijati onako kako to institucije RS žele - napomenuo je Košarac.

Ako postoji većina i politička odgovornost kod onih koji su radili protiv Republike Srpske četiri godine, kaže Košarac, danas je prilika da održe sjednicu i usvajaju akte.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.