SUD BIH

Odbrana ponovo ukazala na kontradiktornost svjedoka

Svjedok dao dva različita iskaza

Orić ispred Suda BiH

A. ČENGIĆ

17.9.2018

Pred Apelacionim vijećem danas je u Sudu BiH nastavljeno obnovljeno suđenje ratnom heroju odbrane Srebrenice Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću. Oni se terete za ratne zločine počinjene na području Srebrenice 1992. godine.

Na statusnoj konferenciji održanoj 3. septembra Apelaciono vijeće odbilo je prijedlog tužioca Miroslava Janjića da se tokom obnovljenog postupka ponovo saslušaju svi svjedoci Tužilaštva da bi Vijeće imalo što bolji uvid u predmet.

Svjedok Radivoje Ostojić 12. jula 1992. bio je pripadnik VRS i nalazio se na liniji na Zalazju.

- Napad na Zalazje počeo je oko pola 10 ujutro. Nismo se mogli odbraniti pa smo se povukli. Zajedno s još pet saboraca sakrio sam se u potkrovlje kuće Dragana Rakića. Bio sam teško ranjen. Kroz jednu rupu uspio sam vidjeti postrojavanje vojnika u Zalazju te osobu koja komandira putem bijelog megafona – ispričao je svjedok.

Odbranu je zanimalo kako je mogao, iako teško ranjen, uopće proviriti kroz rupu, prezentirajući iskaz iz 2006. godine u kojem je kazao da je zbog ranjavanja zaspao i da ništa nije mogao vidjeti te da je samo čuo vojnike koji slave ulazak Armije RBiH u Sase.

Na pitanje advokatice Lejle Čović zašto je tada tvrdio jedno, a u iskazima iz 2016. godine i danas tvrdi drugo, svjedok je kazao da se ne sjeća šta je u tim iskazima govorio jer je bilo davno.

Suđenje se nastavlja za sedam dana, 24. septembra, kada će u direktnom ispitivanju biti saslušan zaštićeni svjedok O1.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.