SBB BiH Saopćenje za medije

Izetbegović, Zvizdić i Borovac su podržali fašističke izjave Semira Efendića o Bošnjacima porijeklom iz Sandžaka

Povodom saopćenja SDA kojim pokušava da opravda uvrede Bakira Izetbegovića na račun Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka

Press-centar SBB-a
17.09.2018 14:26

Izetbegović, Džaferović i Efendić

Povodom saopćenja SDA kojim pokušava da opravda uvrede Bakira Izetbegovića na račun Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka, SBB upozorava na nekoliko činjenica: 

Prvo, Izetbegović to jeste rekao i nikada se nije ogradio ni od jedne rečenice i harange Semira Efendića, visokopozicioniranog dužnosnika SDA, koji je u brojnim nastupima Bošnjacima porijeklom iz Sandžaka također oduzimao etnički korijen i ksenofobično ih proglašavao Srbima ili Crnogorcima.

Efendićevu tezu, koja je u biti i velikosrpska teorija, prešutjelo je kompletno rukovodstvo SDA. Semiha Borovac, SDA-ova ministrica za ljudska prava u Vijeću ministara BiH, čak tri puta je odbila da kao nadležna ministrica saopći službeni stav o Efendićevim, a u biti i Bakirovim stavovima, o Bošnjacima porijeklom iz Sandžaka, koji je od nje oficijelno tražio državni poslanik Damir Arnaut, jer Efendićeve izjave, prema Evropskoj konvenciji, spadaju u rasističke i ksenofobične.

Nakon što je to Borovac odbila, Arnaut je zatražio i izjašnjenje SDA-ovog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, koji je također odbio da se izjasni o fašističkim i ksenofobičnim izjavama Semira Efendića, koje se tako kvalificiraju ako se neko bavi nečijim porijeklom.

Posebnu dimenziju Bakirove lažne brige za Bošnjake porijeklom iz Sandžaka predstavlja službeni zahtjev Ministarstva civilnih poslova BiH koje je u svim medijima objavilo poziv koji se praktično odnosio na Bošnjake porijeklom iz Sandžaka, da ponovo donesu sve papire zbog legalizacije i revizije svog višedecenijskog državljanstva BiH.

Zanimljivo, taj poziv i maltretiranje bh. patriota nije se uopće odnosio na, primjerice, mudžahedine koje su u BiH tokom rata dovodili Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović i masovno im davali bh. državljanstva.

Bošnjaci porijeklom iz Sandžaka su dali hiljade života za odbranu BiH i time se ponose, a Bakir je samo otkrio svoje neljudsko lice djelitelja Bošnjaka po svim osnovama: ideološkim, političkim, regionalnim, podobnim i nepodobnim, na „došle“ i tzv. rođene Sarajlije.

Na njegovom kadrovskom udaru su i Krajišnici, Hercegovci i ljudi iz RS i mnogih drugih dijelova BiH, čija je jedina greška što ne pripadaju tzv. Muslimanskom bratstvu.

Koliko je Bakir izdijelio Bošnjake, najbolje se vidi po tome da mnogi građani iz Tuzle ne vole Sarajevo, da Zenica ima mnogo primjedbi na glavni grad, da istočni dio Mostara ima samo najružnije riječi za Bakira Izetbegovića, da Bošnjaci iz SBK ili ZDK u Sarajevu vide mjesto sa kojeg se vrši nepravda prema njima, a za sve je jedini krivac Bakir Izetbegović, koji jedino brine da sačuva svoju i Sebijinu ličnu vlast i očigledno procjenjuje da je to najlakše uraditi ako svjesno zavađa i diskriminira Bošnjake.

Pojava SBB-a, koji mudrom politikom objedinjava Bošnjake, ispametila je malog sina velikog oca. On je svjestan da za dvadesetak dana više neće imati vremena da zavađa Bošnjake, jer će se morati boriti da opstane i preživi na čelu SDA, koju je također pocijepao i izdijelio.

NA VRH