SJEDNICA

Srebrenica: Nedib Smajić novi predsjednik Skupštine, Hamdija Fejzić zamjenik načelnika

Poslije utvrđivanja dnevnog reda uslijedile su burne diskusije

S. Smajlović

S. Smajlović

17.9.2018

Nakon što je formirana nova koalicija u Skupštini općine (SO) Srebrenica, koju čine pet odbornika SNSD-a, tri bivša SDA-ova odbornika, dva iz SDS-a, po jedan iz SDP-a BiH, DNS-a i Radikalne stranke, na današnjoj redovnoj sjednici SO došlo je do smjene bošnjačkih čelnika u vlasti. 

Dosadašnji predsjednik SO Alija Tabaković, član SDA, većinom glasova smijenjen je s ove funkcije, a na njegovo mjesto izabran je Nedib Smajić, bivši član SDA. Nermin Alivuković smijenjen je s funkcije zamjenika načelnika, a skupštinskom odlukom tu funkciju ubuduće obnašat će Hamdija Fejzić, također bivši član SDA.

Nakon utvrđivanja dnevnog reda uslijedile su burne diskusije, vrijeđanja i prijetnje, koje su prekidane čestim pauzama. Najviše je diskutirao nezavisni odbornik Zulfo Salihović, koji je tvrdio da se krši Poslovnik o radu, ali je vidno bio na strani smijenjenih Tabakovića i Alivukovića.

Da se nazirao incident, potvrđuje i dolazak četvorice policajaca Stanice javne bezbjednosti Srebrenica u hodniku općinske zgrade, koji su se brzo povukli.

Odbornici su se pitali ko je pozvao policiju, a Tabaković, koji je predsjedavao sjednicom, objasnio im je da ne zna. Zbog ne uvrštavanja u dnevni red Komisije za izbor i imenovanja, Tabaković je prekinuo sjednicu, koju su, osim njega, napustili Almir Muminović, Almir Dudić iz SDA i Begija Smajić iz Stranke za BiH, dok je Nenad Milošević, odbornik PDP-a, na početku napustio skupštinsku klupu.

Nakon napuštanja predsjedavajuće i grupe odbornika, sjednicu je vodio aktuelni potpredsjednik SO Radomir Pavlović, kada je izvršena smjena i imenovanje novih općinskih čelnika.


S. Smajlović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.