DIJASPORA

SR Njemačka: Pred početak nove školske godine u dopunskim školama Bosne i Hercegovine

Očuvanja maternjeg jezika i identiteta

OMER BOŠKAILO

OMER BOŠKAILO

17.9.2018

Povodom početka nove školske godine u dopunskim školama BiH u SR Njemačkoj, u Minhenu je u nedjelju, 16. septembra održan sastanak roditelja djece koja pohađaju dopunsku nastavu na bosanskom jeziku i obavljen upis novih učenika.

Sastanku u Minhenu prisustvovali su i predstavnici Saveza dopunskih škola BiH, na čelu sa predsjednikom Harisom Halilovićem. U svom pozdravnom obraćanju prisutnima Halilović je istakao značaj očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti i dugogodišnje, za sada uzaludne apele Saveza nadležnima u BiH da adekvatno regulišu oblast dopunskog obrazovanja na bosanskom jeziku, te zahvalnost bh. aktivistima i roditeljima zahvaljujući kojima opstaju bosanske dopunske škole.

Prisutnima su se predstavili i novi nastavnici koji će izvoditi nastavu (Emina Mehić, Anesa Jašarević, Iskra Grizelj i Mujo Salkanović), a vrijedni roditelji su, u okviru Roditeljskog vijeća izabrali članove nekoliko radnih grupa koje će biti podrška bosanskim dopunskim školama u Minhenu.


                                                                        

OMER BOŠKAILO

Početak izvođenja nastave planiran je za petak, 21. septembra 2018. godine. Nastava će se izvoditi u tri odjeljenja, u dvije škole u Minhenu,  svakog petka, od 14 sati i 30 minuta.

Nastava u dopunskim školama BiH u Njemačkoj izvodi se po planu, programu i udžbenicima MCP-a BiH, a koordinira je Savez dopunskih škola BiH, u saradnji sa DKP-a BiH u Njemačkoj, a finansiraju uglavnom roditelji.

Ako ste iz Minhena i okoline, pozivamo vas da i vi upišete svoju djecu u bosanske škole u Minhenu. Upis djece i sve informacije mogu se dobiti kod koordinatora, gospodina Huseina Ismailovića, kontakt broj: 0179 6803541.

OMER BOŠKAILO

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.