TRGOVINA

Pothof: U BiH djeluje 250 njemačkih preduzeća, interes sve veći

Najbitniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine

FENA

Fena

18.9.2018

Njemačka je najbitniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, u kojoj trenutno djeluje 250 njemačkih preduzeća i postoji interes da se saradnja unaprijedi - rekao je direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH Sven Thorsten Pothof (Potthoff). 

Uoči skupa u Privrednoj komori RS o temi "Perspektive saradnje sa njemačkom privredom", Pothof je rekao da njemački privrednici vide interes za angažiranje u BiH zbog toga što su proizvodni troškovi mnogo niži nego u zemljama EU, a postoji i određeni broj stručne radne snage, iako se, kako je naveo, te prilike mijenjaju.

Istakao je da problem za saradnju s BiH predstavljaju određene birokratske prepreke, ali i da postoje i veliki potencijali za saradnju, zbog kojih postoji tendencija porasta broja njemačkih preduzeća koji žele da dođu na ove prostore.

Direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić naglasila je da je saradnja sa njemačkom ekonomijom važna i za razvijene, kao i za male ekonomije poput one u entitetu RS, kojem je Njemačka na trećem mjestu po obimu vajskotrgovinske razmjene.

U prvom polugodištu taj bh. entitet je ostvario robnu razmjenu sa Njemačkom u iznosu od 379 miliona KM, što je 8,7 posto od ukupnog iznosa vanjskotrgovinske razmjene RS.

Ristić je precizirala da se iz RS u Njemačku najviše izvozi namještaj i proizvodi drvoprerade, kao i dijelovi za obuću, a da se najviše uvoze automobili i proizvodi metalske industrije.

Na skupu o temi "Perspektive saradnje sa njemačkom privredom" učestvovalo je oko 50 privrednika iz cijele BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.