POLITIKA

Nikola Špirić američku administraciju uporedio s Hitlerovim režimom

Pred Bogom i narodom se kunem da je to laž, spin i podmetanje i rezultat rada bolesnih umova, kaže poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH

Arhiv

Srna

19.9.2018

Poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Nikola Špirić izjavio je danas Srni da "navodni čvrsti dokazi" koji postoje o tome da je umiješan u korupciju, zbog čega ga je američka administracija stavila na "crnu listu", predstavljaju "laž, spin, podmetanje i političku ucjenu".

- Odlazeća američka ambasadorica u SAD Morin Kormak (Maureen Cormack) kaže da postoje navodi da sam, vršeći funkciju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, prisvojio imovinsku korist. Nažalost, to je još jedna priča bez argumenata. Pred Bogom i narodom se kunem da je to laž, spin i podmetanje i da je to rezultat rada bolesnih umova kojih, nažalost, ne nedostaje u BiH i čime je u posljednje vrijeme hranjena američka administracija, odnosno administracija Stejt departmenta -  rekao je Špirić.

Dodao je kako se ne načuditi ovom slučaju i da je nečuveno da neko u 21. stoljeću politički ucjenjuje tako što na "crnu listu" stavlja nečije najuže članove porodice, odnosno suprugu i djecu.

- To je rađeno samo u Hitlerovo vrijeme kada su govorili: "Oprostit ćemo vam život, dovedite tatu." Ako postoje neke informacije, valjda bih i ja trebalo da znam za njih. Dakle, ovo je laž, spin i najgnusnije podmetanje koje nisam očekivao od američke administracije. Molim Boga da dođe do konsolidacije demokratije u SAD Trampovog (Trump) tipa - rekao je Špirić.

Ponovio je da nema nikakvih informacija u vezi s navodima američke administracije ni od nadležnih domaćih institucija.

- Poštujem institucionalni rad u BiH i nisam čovjek koji bježi bilo gdje. Dakle, treba da postoje validni dokazi. Ovo je suđenje bez prava na odbranu i to je dopušteno Americi, ali kao problem vidim pokušaje da se domaća javnost zagadi dezinformacijama. Ovo govorim zbog građana, naroda i ljudi koji vjeruju u ono što sam do sada radio - naveo je Špirić. 

Mediji su prenijeli izjavu Kormak da postoje dokazi da je Špirić prisvojio ličnu korist dok je obavljao dužnost poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

SAD su 10. septembra uvele sankcije Špiriću, a iz Stejt departmenta je tada saopćeno da je ta odluka donesena zbog njegove umiješanosti u korupciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.