NAPREDAK

Debata u Banjoj Luci o potrebi nastavka reformi u BiH

Diskusija s akademskom i poslovnom zajednicom, studentima i predstavnicima nevladinog sektora

Arhiv

Fena

19.9.2018

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizirao je danas u Banjoj Luci diskusiju s akademskom i poslovnom zajednicom, studentima i predstavnicima nevladinog sektora o potrebi nastavka reformi u zemlji.

Zbog zdravstvenih problema ovom skupu nije mogao prisustvovati šef Delegacije EU u BiH i Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), a šefica Ureda Delegacije EU u Banjoj Luci Aleksandra Vagner (Alexandra Wagner) je istakla da žali jer nisu organizirali sastanak na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, kako je to prvobitno planirano, budući da je ovo važan skup o nastavku socijalno-ekonomskih reformi.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) nije željela govoriti imaju li vlast RS i sankcije SAD prema predsjedniku i potpredsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku i Nikoli Špiriću veze s tim da skup nije održan na Ekonomskom fakultetu, već u hotelu "Bosna".

- U akademskoj zajednici treba se voditi poštena, otvorena i fer rasprava, čak i ako postoje nesporazumi i stvari oko kojih se ne slažemo - istakla je ona, dodajući da se kroz diskusiju dolazi do boljih rješenja.

Navela je da razumije da su studenti trenutno fokusirani na ispite.

Kada je u pitanju debata o potrebi nastavka reformi u BiH, podsjetila je da je prvi takav skup ranije održan u Sarajevu.

- Posljednjih godina postignut je napredak kada je u pitanju rast prihoda, smanjenje nezaposlenosti, ali još puno toga tek treba uraditi i treba nastaviti raditi na tome - rekla je Kormak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.