ŠOKANTNO

Kako se SDA pripremila za brutalnu krađu glasova u sarajevskoj općini Novi Grad

Veliki broj članova porodica je pokušao izbrisati sa biračkih spiskova svoje umrle. Međutim, iz Općinske izborne komisije im je objašnjeno kako to nije moguće

Efendić i Ćesir: Prljavi planovi SDA dvojca. Arhiv

Avaz.ba

19.9.2018

Na adrese "Avaza" i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) redovnom poštom stiglo je pismo u kojem se vrlo detaljno opisuje pripremljena brutalna krađa glasova na biračkim mjestima u sarajevskoj općini Novi Grad, u režiji SDA i njenog dvojca Semir Efendić - Huso Ćesir. Da čitaoce ne bismo uskratili za neki od spomenutih detalja, pismo prenosimo u cijelosti.          

Općinska izborna komisija Općine Novi Grad nalazi se pod potpunom kontrolom Semira Efendića, načelnika općine, te Huse Ćesira, predsjednika OO SDA Novi Grad Sarajevo. Njima odani kadrovi poput Merse Kusture (sekretara Uprave Općine Novi Grad Sarajevo), Elvira Resića (bivšeg direktora TVSA), kao i Šefke Honjića (uposlenika Općine), imaju ogroman zadatak kako bi realizirali zadaću koju su im povjerili šefovi. 

Ta zadaća se treba realizirati u više faza, a sve kako bi SDA, te dvojac Efendić - Ćesir, ostvarili korist.

1. faza – Prilikom raspodjele biračkih odbora, anonimnim političkim subjektima kojima upravljaju Mira i Drago Jurić, Haris Pleho i slični, obezbjediti poziciju u onim biračkim odborima gdje će biti isključivo predstavnici SDA. Razlog za ovakvo postupanje jest što će od Jurića, Plehe i sličnih, SDA dobiti na raspolaganje mjesta u biračkim odborima, gdje će kao posljedica da se desi to da će na većem broju biračkih mjesta, svi članovi Biračkog odbora biti aktivisti SDA. Razlog za ovakvo postupanje Plehe i Jurića jeste obećanje dvojca Efendić - Ćesir, da će se na svim glasačkim listovima, koji budu za njihove marginalne političke opcije, dodavati njihova imena unutar izbornih lista.

2. faza – Na biračkim spiskovima se, prema nekim podacima, nalazi preko 1.500 umrlih lica, a za koja postoje saznanja o smrti. Veliki broj članova porodica umrlih je pokušalo izbrisati sa biračkih spiskova ove umrle, međutim iz OIK-a im je objašnjeno da to nije moguće. Na sami dan izbora ovi umrli neće biti na biračkim spiskovima gdje glasaju njihovi članovi porodica, već će se umrli „glasači“ nalaziti na biračkim spiskovima drugih biračkih odbora, gdje će biračke odbore u potpunosti kontrolirati SDA. Naravno, ovi mrtvi će glasati, ali nakon zatvaranja biračkih mjesta, i sa sigurnošću, će glasati za SDA. Na ovaj način će se obezbijediti veliki broj glasova za odabrane članove SDA, a koji su odani dvojcu Efendić - Ćesir, a sve u cilju ostvarivanja što veće kontrole nad radom klubova SDA na svim nivoima.

3. faza – Na dan izbora pokušati marginalizirati, istjerati ili odstraniti posmatrače svih političkih opcija kako bi se mogle realizirati manipulacije sa glasačkim listovima u vidu dodavanja glasova za kandidate unutar liste SDA, koji odgovaraju dvojcu Ćesir - Efendić. Također, veoma bitan zadatak jeste izričita naredba da se uništi ili poništi što veći broj glasačkih listića na kojima je Fahrudin Radončić te Naroda i pravde. Razlog za ovo predstavlja odlazak velikog broja dosadašnjih glasača SDA u Novom Gradu za Elmedinom Konakovićem, Elvedinom Okerićem te Mirzom Selimbegovićem. U dosadašnjim izbornim ciklusima Radončić je pobjeđivao Bakira Izetbegovića na području općine Novi grad. Bakir Izetbegović poučen novim rezultatima, i svjestan trenutne snage SDA, dogovorio je s Efendićem da bude nosilac liste SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo, a zauzvrat mora poništiti što veći broj Radončiću, što je Efendić i prihvatio. Ovaj zadatak u poništavanju glasačkih listića se mora realizirati kako na biračkim mjestima nakon zatvaranja biračkih mjesta, u transportu prema zgradi Općine, te na prebrojavanju unutar Općine, koje provodi Općinska izborna komisija.

4. faza – Nakon zatvaranja biračkih mjesta članovi OIK-a moraju pristupiti dopisivanju glasova unutar liste SDA, na svim biračkim mjestima, i to odanim kandidatima dvojcu Ćesir - Efendić, i licima poput Adnana Efendića, Amara Dovadžije, Irme Dževlan, Melike Šarić i drugih. U ovoj fazi će se osigurati više hiljada glasova za ove odabrane kadrove, koji će biti potpuno odani dvojcu Efendić - Ćesir. Također, prije slanja glasačkih vreća i podataka prema Centralnoj izbornoj komisiji, članovi OIK-a imaju zadatak da ponište što veći broj glasova za Fahrudina Radončića te Narod i pravdu Elmedina Konakovića. Molimo da poduzmete istražne aktivnosti kako bi se spriječila ova izborna krađa u najmnogoljudnijoj općini u BiH, zaključuje se u pismu čitalaca dostavljenom redakciji "Avaza" i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Ovom tematikom definitivno bi se trebala i morala pozabaviti i Centralna izborna komisija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.