SKANDALOZNO

Načelnik Kraljević na bilbordu sa zločincem Ratkom Mladićem!

Jurišni odred Vojske RS 15. septembra je obilježio 26. godišnjicu osnivanja u Vlasenici

Skandalozni plakati postavljeni i u centru grada

Piše: E. SKOKIĆ

19.9.2018

Jurišni odred Vojske RS 15. septembra je obilježio 26. godišnjicu osnivanja u Vlasenici. Tim povodom, na mjestu pored kuća gdje su u ljeto 1992. ubijani bošnjački civili postavljen je bilbord “Jurišnika” na kojem se nalaze fotografije aktuelnog općinskog načelnika Miće Kraljevića (SNSD) i ratnog zločinca Ratka Mladića.

Zločinački duhovi

- Neshvatljivo je postavljanje bilborda koji podsjećanja na period u kojem je ubijeno više od 2.500 Bošnjaka. Ovo je novo sijanje straha i prizivanje zločinačkih duhova prošlosti – kaže Mujo Hadžiomerović, predsjednik Medžlisa IZ Vlasenica i šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Zločinački pohod “Jurišnika” u Vlasenici je vidljiv na svakom koraku. Prema podacima Huseina Omerovića, koji je napisao knjigu “Genocid nad Bošnjacima Vlasenice”, u tom gradu ubijeno je 2.637 civila bošnjačke nacionalnosti, ili 14 posto ukupne populacije prema popisu iz 1992. godine.

- I uprkos svemu tome, vjerujte mi da isti taj Mićo Kraljević ima više glasova na izborima u povratničkom mjestu Cerska nego ja. Ako ova posljednja fotografija s bilborda nije dovoljna da upozori i probudi bošnjačko biračko tijelo, onda šta će drugo – pita se Hadžiomerović.

Poslije nezapamćenih zločina u Vlasenici, u postratnoj BiH srpske vlasti u tom gradu  učinile su sve kako bi zagorčale život bošnjačkih povratnika. U srcu čaršije porušili su stare bosanske kuće i podigli zanatski centar. Nikad bošnjačkim porodicama nije nadoknađen taj gubitak imovine.

- Znam da su samo tri porodice obeštećene, dok 15 ili 16 nisu dobile ništa. U međuvremenu je usvojen Zakon o unutrašnjem dugu koji onemogućava daljnju naplatu. Naime, zakonodavac je predvidio da se obeštećenje ne isplaćuje ako ono može utjecati na budžet i zato imamo paradoksalnu situaciju na terenu – navodi naš sagovornik.

 Prodaju glasove

Na koncu, i na bošnjačkoj zemlji oduzetoj nakon Drugog svjetskog rata gradi se pravoslavna crkva…

- Sva ta zemlja oduzeta je od Bošnjaka. I ona gdje su sagrađene kuće izbjeglicama koje su stigle u Vlasenicu i ova gdje se trenutno gradi crkva. Ponavljam da, uprkos svemu tome, bošnjački povratnici njima prodaju glasove, dok oni ponovo siju strah i prizivaju zločinačke duhove prošlosti – kaže na kraju Mujo Hadžiomerović.


Kraljević desno od Mladića

Učestvovao u otmici Vidakovića

Tužilaštvo BiH optužilo je Kraljevića za ratne zločine u Vlasenici, gdje je bio gospodar života i smrti. Protiv njegove sestre Višnje Aćimović, čiji je ratni nadimak bio Beba, podignuta je optužnica zbog učešća u ubijanju 37 Bošnjaka u blizini logora Sušica.

Dok je bio poslanik NSRS, 2010. godine, Kraljević je učestvovao u otmici Laze Vidakovića, odbornika u Skupštini općine Osmaci. S Okružnim tužilaštvom u Banjoj Luci sklopio je sporazum o priznanju krivice i kažnjen je uvjetno sa 4.000 KM. U kidnapiranju Vidakovića učestvovao je i tadašnji načelnik Osmaka Branislav Bošković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.