SAOPĆENJE

Vedran Mulabdić: Kadrovi SDA napokon trebaju naučiti da se ministri ne petljaju u operativni rad policije

Avaz.ba

19.9.2018

Vedran Mulabdić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, reagirao je na saopćenje SDA koje se odnosilo na zapaljeni automobil potpredsjednice Saveza za bolju budućnost BiH Adise Omerbegović-Arapović.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Izražavam duboko žaljenje i zabrinutost u vezi s jučerašnjim gnusnim događajem kojom prilikom je zapaljen automobil potpredsjednice Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Adise Omerbegović-Arapović. 

Na rasvjetljavanju ovog događaja kao i na identifikaciji i pronalasku vinovnika ovog krivičnog djela rade naši policijski službenici u saradnji s Tužilaštvom Kantona Sarajevo.

U vezi sa saopćenjem stranke SDA, a povodom navedenog događaja i traženja od ministra da “konačno počne raditi svoj posao”, moram naglasiti da me veoma zabrinjava neupućenost i neznanje kadrova ove stranke, koji više od 25 godina obnašaju rukovodeće funkcije na svim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini.

Podsjećam, policija je operativno samostalan organ izvršne vlasti, a koji je tek za vrijeme mandata SBB-ovih ministara, Ismira Juske, a posebno mene, dobio, osim operativne, i budžetsku samostalnost, a time je stavljena i tačka na depolitizaciju, odnosno potpunu operativnu samostalnost.

I ovu priliku koristim da naglasim da policija nije niti smije biti agencija za provođenje stranačkih ideologija ili ciljeva. Kadrovi SDA stranke napokon trebaju naučiti da se ministri ne petljaju u operativni rad policije.

Apsolutno bez potrebe da se pravdam ili dokazujem bilo kome za ono što sam uradio u svom mandatu za nepune dvije i po godine, želio bih poručiti kolegama iz SDA da iza svakog od nas ostaju djela, a nikako političko obojene priče ili lažna obećanja.

S tim u vezi volio bih da su kolege iz SDA svoju zabrinutost i osudu ovog događaja izrazili na način da su jučer na pres-konferenciji “statirali” rame uz rame s ministrom MUP-a KS, navodi se u saopćenju Vedrana Mulabdića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.