SAOPĆENJE Reagiranje ministra MUP-a KS na saopćenje SDA stranke

Vedran Mulabdić: Kadrovi SDA napokon trebaju naučiti da se ministri ne petljaju u operativni rad policije

Avaz.ba
19.09.2018 17:01

Vedran Mulabdić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, reagirao je na saopćenje SDA koje se odnosilo na zapaljeni automobil potpredsjednice Saveza za bolju budućnost BiH Adise Omerbegović-Arapović.Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Izražavam duboko žaljenje i zabrinutost u vezi s jučerašnjim gnusnim događajem kojom prilikom je zapaljen automobil potpredsjednice Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Adise Omerbegović-Arapović. 

Na rasvjetljavanju ovog događaja kao i na identifikaciji i pronalasku vinovnika ovog krivičnog djela rade naši policijski službenici u saradnji s Tužilaštvom Kantona Sarajevo.

U vezi sa saopćenjem stranke SDA, a povodom navedenog događaja i traženja od ministra da “konačno počne raditi svoj posao”, moram naglasiti da me veoma zabrinjava neupućenost i neznanje kadrova ove stranke, koji više od 25 godina obnašaju rukovodeće funkcije na svim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini.

Podsjećam, policija je operativno samostalan organ izvršne vlasti, a koji je tek za vrijeme mandata SBB-ovih ministara, Ismira Juske, a posebno mene, dobio, osim operativne, i budžetsku samostalnost, a time je stavljena i tačka na depolitizaciju, odnosno potpunu operativnu samostalnost.

I ovu priliku koristim da naglasim da policija nije niti smije biti agencija za provođenje stranačkih ideologija ili ciljeva. Kadrovi SDA stranke napokon trebaju naučiti da se ministri ne petljaju u operativni rad policije.

Apsolutno bez potrebe da se pravdam ili dokazujem bilo kome za ono što sam uradio u svom mandatu za nepune dvije i po godine, želio bih poručiti kolegama iz SDA da iza svakog od nas ostaju djela, a nikako političko obojene priče ili lažna obećanja.

S tim u vezi volio bih da su kolege iz SDA svoju zabrinutost i osudu ovog događaja izrazili na način da su jučer na pres-konferenciji “statirali” rame uz rame s ministrom MUP-a KS, navodi se u saopćenju Vedrana Mulabdića.

NA VRH