REAKCIJE Saopćenje za javnost

Agencija za ravnopravnost spolova BiH osudila paljevinu automobila potpredsjednice SBB-a

Smatramo da i ovaj čin predstavlja pokušaj zastrašivanja i obeshrabrivanja žena u nastojanju da se aktivno uključe u politiku i javni život

Avaz.ba
20.09.2018 11:02

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH osuđuje čin paljenja automobila potpredsjednice SBB-a Adise Omerbegović-Arapović, koji se desio 18. septembra na javnom parkingu u sarajevskom naselju Dobrinja.

- Imajući u vidu učestali govor mržnje i izraženu mizoginiju prema ženama u politici tokom predizborne kampanje, smatramo da i ovaj čin predstavlja pokušaj zastrašivanja i obeshrabrivanja žena u nastojanju da se aktivno uključe u politiku i javni život.

Ističući važnost šire društvene osude, apeliramo na domaće i međunarodne institucije i organizacije, medije, političke partije, sve građane i građanke da se uključe i pomognu da se opći izbori 2018. održe bez atmosfere straha, prijetnji, teških fizičkih ataka, nasilja, govora mržnje, poruka seksističkog i mizoginog sadržaja prema kandidatkinjama i ženama uopće te da se koriste svi mehanizmi za sankcioniranje ovakvih pojava.

Zabrana ovakvih ponašanja je utemeljena u svim međunarodnim sporazumima u oblasti ljudskih prava, a posebno u UN Konvenciji o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, koje čine sastavni dio pravnog sistema BiH, te u Zakonu o ravnopravnosti spolova u BiH i Zakonu o zabrani diskriminacije u BiH - saopćeno je iz Agencije.

NA VRH