VAŠINGTON

Stejt department objavio izvještaj o terorizmu: U BiH izazovi još postoje

Raste bojazan od prijetnji povećanja broja pripadnika bivšeg fronta EL-Nusra na Kosovu

Arhiv

Avaz.ba

20.9.2018

U izvještaju Stejt departmenta se ističe da je BiH nastavila povećavati svoje antiterorističke kapacitete u 2017., ali da rupe u zakonima i blage kazne ostaju najveći izazovi.

- Efikasniju unutrašnju saradnju u BiH podrivaju međuagencijski i lični sukobi, dok ekstremistička ideologija i regionalne nacionalne ekstremističke grupe ostaju potencijalni izvor terorizma. Što se tiče rehabilitacije i deradikalizacije, nije načinjen veliki napredak - navodi se u dijelu izvještaja o BiH. 

Navodi se, također, da je BiH, zajedno s Makedonijom, Srbijom i Kosovom, sarađivala sa SAD u antiterorističkim naporima.

U Srbiji najveće prijetnje od terorizma ostaju potencijalno kretanje novca i oružja preko njenog teritorija, povratak stranih terorističkih boraca i radikalizacija.

Na Kosovu, navodi se, i u 2017. nastavljena je borba s rastućom prijetnjom terorizma, uz napomenu da je 403 građana Kosova putovalo u Siriju i Irak da se bori u redovima Islamske države ili El-Nusra fronta, a da je 74 od njih poginulo. 

Prema podacima Stejt departmenta, 133 se vratilo, dok 196 ostaje u konfliktnim zonama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.