PROCES

Pršlja: Tražio sam sudsko odlučivanje o prekršaju

Najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za odavanje službenih podataka

Arhiv

E. C.

20.9.2018

Bare Pršlja, načelnik Policijske uprave Jajce, prošle godine, vozeći se kanjonom Vrbasa u mjestu Ducipolje kod Banje Luke, prekoračio je brzinu te dobio kaznu u iznosu od 400 KM, dva kaznena boda te dvomjesečnu zabranu upravljanja vozilom.

Iako se slučaj dogodio prošle godine, vijest je procurila tek nedavno i digla veliku prašinu. Načelnik Pršlja, u svojstvu građanina, potvrdio nam je da je dobio prekršajni nalog za prekoračenja brzine u naseljenom mjestu, ali je naglasio da se policajcima predstavio kao obični građanin.

- Bio sam zaustavljen poslije križanja koje poništava znak obaveze i mogao sam se kretati brzinom i do 80 tim dijelom puta te sam u skladu s tim tražio sudsko odlučivanje o mom prekršaju. Nisam htio da zloupotrijebim bilo koju svoju poziciju niti sam se htio predstaviti kao načelnik PU Jajce – istakao je Pršlja.

Prema njegovim riječima, Osnovni sud u Banjoj Luci raspravu je bio zakazao za 18. septembar, ali su termin pomjerili za 29. septembar prošle godine kada policajci obilježavaju svetog Mihovila, zaštitnika policije.

- Nisam se mogao odazvati, a pravovremeno sam uputio Sudu da odgode za neki drugi dan. Nisam se pojavio misleći da će oni odgoditi - ističe Pršlja.

Godinu kasnije, tačnije 21. avgusta ove godine, na snagu mu je stupila dvomjesečna zabrana upravljanja vozilom, koja traje još mjesec dana, odnosno do 21. oktobra.

- Predao sam vozačku dozvolu u PS Jajce i pridržavam se da ne upravljam vozilom. Postoji namjera nekoga da se oblatim, ne znam samo zbog čega. Počinio sam prekršaj i spreman sam da snosim tu odgovornost – kaže Pršlja.

On je na kraju dodao da je neko od njegovih uposlenika zloupotrijebio službeni položaj.

- Podnijet ću krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za odavanje službenih podataka i zbog zloupotrebe položaja te diskriminacije po Ženevskoj konvenciji o ljudskim pravima – zaključio je Pršlja.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.