IZBORI 2018.

Magazinović: CIK će biti saučesnik u krađi ako ne objavi spisak registriranih za glasanje poštom

U prevari učestvuju političke stranke koje pokušavaju spriječiti izborni poraz krađom identiteta građana

Magazinović: Ova krađa identiteta se mora raskrinkati

Avaz.ba

20.9.2018

Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rekao je da je neophodno da se otkrije i istraži svaki slučaj izborne prevare gdje su građani bez njihovog znanja prijavljeni da glasaju putem pošte iz inozemstva iako oni žive u BiH. 

U izjavi za Avaz.ba Magazinović je rekao kako u prevari učestvuju političke stranke koje pokušavaju spriječiti izborni poraz krađom identiteta građana. 

Istakao je da će CIK biti saučesnik u ovome ako ne objavi spisak s više od 75.000 imena birača po državama, koji su registrirani da glasaju poštom. Od CIK-a zahtijeva da, u skladu s Izbornim zakonom, dostavi političkim subjektima spisak registriranih birača za glasanje, ali i da ga javno objavi na internet-stranici CIK-a BiH, uz zaštitu ličnih podataka.

- Ova krađa identiteta se mora raskrinkati, a, osim za CIK, ovdje posla ima i za Tužilaštvo i policijske agencije. Mora se urgentno reagirati da bi se spriječila izborna krađa. Pod svaku cijenu treba spriječiti da oni koji godinama pljačkaju državu ovaj put ukradu i izbore i demokratiju - rekao je Magazinović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.