IZBORI 2018.

Javne resurse u kampanji zloupotrebljavali mnogi, među njima i Izetbegovići i Zvizdić

Od početka kampanje do 17. septembra zabilježeno 17 slučajeva u kojima su kandidati na predizborni događaj došli službenim vozilom ili pod pratnjom službenog osiguranja

Koalicija "Pod lupom"

Avaz.ba

20.9.2018

Od 7. septembra Koalicija ''Pod lupom'' na terenu ima dodatna 42 posmatrača koji izvještavaju o toku izborne kampanje. Prema nalazima posmatrača, do 17. septembra je zabilježeno 17 slučajeva u kojima su kandidati na predizborni događaj došli službenim vozilom ili pod pratnjom službenog osiguranja. 

Prema broju evidentiranih slučajeva korištenja službenih vozila i osiguranja u svrhu kampanje prednjače stranke Saveza za pobjedu sa 10 slučajeva, DNS, SDA i SNSD sa po dva slučaja, te DF u jednom slučaju. 

Tako su Adam Šukalo, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić, Dragan Mektić, Igor Crnadak, Marko Pavić, Milan Dunović, Milorad Dodik, Mirko Šarović, Mladen Ivanić, Neđo Trninić, Sebija Izetbegović, Vukota Govedarica i Željka Cvijanović zloupotrijebili javne resurse građana u svrhe stranačke kampanje.

Na 13 predizbornih događaja politički subjekti su organizirali prijevoz za posjetioce, a na 15 predizbornih skupova organizirana je podjela besplatnog pića i hrane. Šest događaja organizirano je u toku radnog vremena na kojima su prisustvovali i zaposlenici u državnim institucijama. Primjećeni su i neprikladan govor i zapaljiva, ratnohuškačka retorika tokom obraćanja kandidata na predizbornim skupovima.

Tokom kampanje uočene su i druge nepravilnosti, kao što je postavljanje oglasa, plakata, postera, odnosno pisanje imena ili slogana koji su u vezi s izbornom kampanjom, unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javnim preduzećima i ustanovama i mjesnim zajednicama, na vjerskim objektima, na javnim putevima i površinama, što je, također, zabranjeno.

- Zakon se kontinuirano zaobilazi u širokom luku i to obično rade oni koji direktno učestvuju u izradi i donošenju tih istih zakona. Ako zakon ne poštuju oni koji će sutra predstavljati i zastupati građane i građanke ove zemlje, kako očekivati od građana i građanki BiH da poštuju isti – izjavila je Nina Zubović, koordinatorica za odnose s javnošću Koalicije "Pod lupom".

Iz Koalicije apeliraju na političke subjekte da se ponašaju korektno i u skladu sa zakonom tokom izborne kampanje te na nadležne institucije da sve izborne nepravilnosti sankcioniraju i ubrzaju svoju reakciju.

Posmatrači prate i rad lokalnih izbornih komisija. U prethodnih osam sedmica lokalne izborne komisije održale su 688 sjednica. Više od 80% sjednica bilo je unaprijed najavljeno, što je napredak u odnosu na izbore 2014. i 2016. godine. 

Lokalnim izbornim komisijama uloženo je ukupno 19 primjedbi i prigovora na izborni proces, koje se najčešće odnose na imenovanje članova biračkih odbora. Sve lokalne izborne komisije rade u punom sastavu i imaju usvojen poslovnik o radu, što je napredak u odnosu na prve četiri sedmice izvještavanja.

Jedanaest lokalnih izbornih komisija ne poštuje odredbe Izbornog zakona o ravnopravnosti spolova, a 11 lokalnih izbornih komisija i dalje nema adekvatne uvjete za rad. Zabilježeno je i kršenje rokova od lokalnih izbornih komisija predviđenih izbornim kalendarom.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.