EKONOMIJA Regionalna konferencija "Biznis plus"

Mladen Ivanić: Slika o BiH odvraća investitore od ulaganja u ovu zemlju

Privrednici su ti između kojih nema barijera i koji otvaraju tržišta

Srna
20.09.2018 16:13

Foto: Arhiv

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić ocijenio je danas da slika o BiH, a ne ekonomski sistem, odvraća investitore od ulaganja u ovu zemlju. 

- U BiH ekonomski sistem nije problem koliko slika o ovoj zemlji i strah od političke neizvjesnosti, od sukoba, jer vlasnici kapitala ne žele rizikovati - izjavio je Ivanić novinarima u Sarajevu prije početka regionalne konferencije "Biznis plus".

On je istakao važnost ovakvih skupova zbog mogućnosti da direktori i vlasnici velikih preduzeća iz regiona razgovaraju s političarima koji učestvuju u kreiranju ekonomskog sistema.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović značaj ove konferencije vidi u tome što su privrednici i poslovni ljudi u glavnoj ulozi.  

- Privrednici su ti između kojih nema barijera i, za razliku od političara, znaju šta su problemi i prepreke u poslovanju - rekao je Šarović novinarima.

On je istakao da institucije vlasti trebaju biti na usluzi privrednicima i poslovnim ljudima tako što će donositi odluke u njihovu korist, otklanjati barijere i otvarati tržišta.

Premijer Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić rekao je da je Vlada posvećena ekonomiji, a da regionalni skupovi ovog tipa služe za razmjenu informacija i međusobnu interakciju.

Direktor poslovnog kluba "Biznis plus" Svetlana Cenić istakla je da "Biznis plus", kao i uvijek, pokušava ostvariti dijalog privrednika, biznismena i političara.

Ona je dodala da na jednodnevnom skupu učestvuju gosti iz Makedonije, Srbije, Hrvatske i BiH. 

NA VRH