PREVARE

Zaustaviti izbornu pljačku SDA u Novom Gradu, SIPA će sve provjeriti

Iz SDA uopće nisu demantirali pismo građana koji ukazuju na pripremljenu krađu glasova, što potvrđuje istinitost navoda

M.Aš.-S.D

21.9.2018

Sama činjenica da niko iz SDA nije demantirao pismo građana u kojem se taksativno i precizno navodi kako se ova stranka pripremila za brutalnu krađu glasova u sarajevskoj općini Novi Grad, dovoljno potvrđuje istinitost ovih navoda, ali i poziva na uzbunu uoči predstojećih općih izbora kako bi se ova smišljena krađa i zaustavila.

 Sve provjeriti

Pismo je stiglo redovnom poštom na adrese "Avaza" i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), a za brutalnu krađu glasova na biračkim mjestima u sarajevskoj općini Novi Grad, u režiji SDA, optužuje se dvojac iz ove stranke Semir Efendić - Huso Ćesir.

Iz SIPA-e je danas  zvanično potvrđeno za „Avaz“ da je u ovu policijsku agenciju stiglo anonnimno pismo.

- Državna agencija za istrage i zaštitu zaprimila anonimnu predstavku po kojoj će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima - navodi se u odgovoru iz SIPA-e.


Ćesir i Efendić glavne kolovođe, Mahmutović upozorio na nepravilnosti

S druge strane, Sanjin Saračević, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Novi Grad, tvrdi da je ovakav scenarij svima već dobro poznat, a da ga samo može spriječiti Centralna izborna komisija (CIK), i to „ako se bude ponašala krajnje korektno i transparentno, a ne kao do sada sterilno i nezainteresovano“.

- Imajući u vidu da su u OIK-u deklarisani kadrovi SDA koji obnašaju funkcije u ovoj stranci, svima je više nego jasno da će oni učiniti sve da usmjere izbore u pravcu koji im i odgovara. Zato pozivamo CIK i policijske agencije da preduhitre ove slučajeva. To je njihova obaveza i to moraju uraditi - kaže Saračević.

 Šef Efendić

I Ifet Mahmutović, šef Kluba vijećnika SBB-a u Općinskom vijeću Novi Grad, tvrdi da je na sceni pripremljena pljačka i da je dokaz tome koliko će OIK imati svojih posmatrača.

- Većina tih članova OIK-a i posmatrača zaposlena je u Općini Novi Grad. Njima je šef Semir Efendić. I ja se pitam ima li tu sukoba interesa. U startu imamo 60 posto članova OIK-a koji broje i čitaju i zapisuju glasove. Naravno da će onda biti neregularni izbori. To što je navedeno u pismu je blago u odnosu na ono što su oni spremni da urade. Oni što su zacrtali, to će i uraditi. Zato je ovo apel da se što prije zaustavi pripremljena pljačka – kaže Mahmutović.

Pirić: Na svaku fazu izbornog procesa moguće uložiti žalbu i prigovor


Na naš upit kako oni komentiraju navode iz pisma o malverzacijama o kojima je prijava otišla i SIPA-i, a koje se odnose na sarajevsku Općinu Novi Grad, u CIK-u su kazali da oni nisu upoznati s pismom. Maksida Pirić, portparol CIK-a, kazala je da Komisija postupa po zvaničnim, njima upućenim prigovorima.


- CIK ako dobije, kada dobije prigovore, on ih rješava u skladu sa zakonom, a ne putem medija. Izborna kampanja je u toku i CIK ne želi u tome učestvovati. Na svaku fazu izbornog procesa može se uložiti žalba i prigovor - kazala je Pirić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.