SARAJEVO

Ivanić nakon sastanka s Lavrovom: Rusija podržava cjelovitu BiH

Lavrov je rekao kako se Rusija neće nametati u BiH, ali da je spremna pomoći

Avaz.ba

21.9.2018

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, kazao je da je danas poručeno kako je Rusija za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Šef ruske diplomatije jasno je istakao da je Rusija za cjelovitu BiH i protiv demonizacije RS.

Lavrov je rekao kako se Rusija neće nametati u BiH, ali da je spremna pomoći. 

- Nemaju namjeru da se nameću, ali su vrlo jasno pokazali želju da pomognu. Nude i multilateralne i bilateralne sastanke, a vrlo su otvoreni i za ekonomsku saradnju. Više nego jasno su rekli da bi BiH, ako ima interes, trebala ući u razgovore i oko potencijalne izgradnje sada već jasnog ''turskog toka'' kad je u pitanju plinovod - kazao je Ivanić.

Rusija je ponudila pomoć i kad god privrednici iz BiH žele pristupiti njihovom tržištu. Kazao je da ministar vanjskih poslova Rusije nije ovdje kako bi podržao neku političku stranku.

- Uvjeren sam da Rusija ovdje nikoga ne podržava. To što neko to pokušava upotrijebiti u svoju korist, to više govori o kulturi domaćina. Poruke koje smo čuli su više nego jasno - rekao je Ivanić. 

Bilo je riječi i o problemu ulaska ruskog pisca Zahara Prilepina u BiH.

- Više nego jasno je rečeno da će se o tim stvarima razgovarati unutar sigurnosnih organizacija, budući da one međusobno imaju vrlo dobru saradnju - rekao je Ivanić.

Istakao je i kako smatra vrlo dobrim potezom to što Lavrov ide u Banju Luka i da bi više svjetskih političara trebalo dolaziti ne samo u Banju Luku nego i u Mostar.  

Ivanić je novinarima otkrio i jednu zanimljivost. On je od ministra vanjskih poslova Rusije dobio rođendanski poklon, uz poruku: "Život se nastavlja i nakon šezdesete." 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.