PRES-KONFERENCIJA

Lavrov: Imamo svoje favorite na izborima, to su građani BiH

Podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH i ustavne punomoći dva entiteta i tri državotvorna naroda u BiH

M. Kadrić

Avaz.ba

21.9.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je na konferenciji za medije nakon sastanka s Igorom Crnatkom, ministrom vanjskih poslova BiH, da Rusija podržava nezavisnu BiH.

- Mi smo danas imali sadržajan sastanak u Predsjedništvu i onda detaljne razgovore s ministrom. Rusija polazi od bezalternativnosti Dejtonskog mirovnog sporazuma i podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH i ustavne punomoći dva entiteta i tri državotvorna naroda u BiH - poručio je Lavrov.

Porast robne razmjene

On je naglasio da ga posebno raduje porast robne razmjene između dvije zemlje. Istakao je da je Rusija zainteresirana za rezultate izbora u BiH.

- Mi cijenimo što nam je potvrđen razvoj saradnje. Rusija je, također, zainteresirana za razvoj saradnje s BiH - rekao je Lavrov.  

On je kazao da u BiH posluju velike ruske kompanije te da ove godine Rusija i BiH obilježavaju 40 godina saradnje u naftnoj sferi.  

- Nastavljamo naše isporuke plina bez bilo kakvog problema u BiH - poručio je Lavrov.

Na pitanje ima li Rusija svoje favorite na izborima, Lavrov je odgovorio potvrdno.

- Naši favoriti su ljudi, državljani BiH. Nikad nikome ne preporučujemo kako ko da glasa kada su u pitanju izbori u drugoj zemlji. Mi ćemo poštovati izbor Bosanaca i radit ćemo s onim predstavnicima kojima građani BiH daju povjerenje - objasnio je šef ruske diplomatije.

Komentirao je i pismo grupe "Pravda za Davida" koje su uputili njemu.

- Nisam stigao da se upoznam sa sadržajem jer sam stigao u dva sata - rekao je Lavrov.

Crnadak je rekao da je prenio Lavrovu poziv grupe.

- Mislim da je teško postići da kolega Lavrov bude tamo zbog protokola posjete - rekao je Crnadak.

Crnadak je rekao da posjeta Sergeja Lavrova ima ogroman značaj za BiH te da mu je posebno drago što će posjeta biti realizirana u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci. 

Komentirao pismo

- Zahvalio sam Lavrovu za rješavanje pitanja klirinškog duga i za otvaranje ruskog tržišta za izvoz naših proizvoda, a prije svega voća. Potpisali smo i plan saradnje kojim su definirane zajedničke aktivnosti za period 2019./2020. - kazao je Crnadak.

Naglasio je da Rusija ima principijelan stav kada je riječ o unutrašnjim odnosima BiH te da su bh. vlast zahvalne ruskoj podršci Dejtonskom mirovnom sporazumu i uvažavanju ustavne strukture BiH i pozicije bh. entiteta.

- Dejtonski sporazum je dao dobru osnovu za mir i suživot. Zato nam je podrška Rusije važna. Rusija je bila jedan od kreatora ovog sporazuma - rekao je Crnadak.

Bez promjena o Kosovu, Srbiji, NATO-u i sankcijama

Govora je bilo i o situaciji u regionu te je zaključeno da bi uspješno okončanje dijaloga Beograda i Prištine učvrstilo stabilnost regiona. 

Crnadak je Lavrovu kazao da se bh. pozicija neće mijenjati kada je riječ o pitanjima vezanim za Srbiju i Kosovo, NATO i sankcije. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.