TUŽILAŠTVO BIH

Predložen pritvor za trojicu državljana Crne Gore jer su krijumčarili migrante

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji Granične policije BiH na području Tjentišta

Arhiv

Avaz.ba

21.9.2018

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji Granične policije BiH na području Tjentišta, a terete se za organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata iz Pakistana i Nepala, koje su iz Crne Gore prokrijumčarili u BiH.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Ivana Goranovića, rođenog 1996. godine u Nikšiću, državljanina Crne Gore, Marka Samardžića, rođenog 1986. godine u Podgorici, državljanina Crne Gore, i Zilhada Rastodera, rođenog 1983. godine u Rožajama, državljanina Crne Gore.

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH i osumnjičeni su da su, djelujući organizirano, zajedno i u dogovoru, na području Crne Gore preuzeli vise ilegalnih migranata, državljana Pakistana i Nepala, te navedene migrante, izvan graničnih prijelaza, prokrijumčarili u BiH te nastavili njihov transport dalje ka unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, u čemu su otkriveni i spriječeni od pripadnika Granične policije BiH na području Tjentišta.

Osumnjičeni su prevozili ukupno osmero ilegalih migranata, s kojima su dogovorili novčanu naknadu kao materijalnu korist za izvršenje krivičnog djela, a migrante su vozili u dva vozila kojima su upravljali osumnjičeni, dok je prvoosumnjičeni u svojstvu tzv. čistača, išao vozilom ispred njih i obavještavao ih o eventualnim policijskim kontrolama i patrolama na putu.

Mjera pritvora za osumnjičene predložena je zbog opasnosti od bijega osumnjičenih, s obzirom da su sva trojica državljani Crne Gore i odlaskom iz BiH mogu postati nedostupni pravosuđu, kao i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Tužilaštvo BiH, policijske agencije i agencije za provođenje zakona posljednjih mjeseci susreću se s povećanim brojem evidentiranih krivičnih djela koja se odnose na krijumčarenje ilegalnih migranata preko teritorije BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.