RADIONICA

U Federaciji za mjesec počinje primjena Elektronskog registra testamenata

Ovo je registar u kojem se može u svakom slučaju pribaviti dokaz je li neka osoba ostavila testament

S današnje radionice

Fena

21.9.2018

Elektronski registar testamenata i drugih nasljednih poslova očekuje se da će za oko mjesec početi funkcionirati u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Potvrdio je to predsjednik Komisije za stručno usavršavanje notara Sefedin Suljević na današnjoj radionici, koju je za korisnike navedenog registra organizirala Notarska komora Federacije BiH u saradnji s Federalnim ministarstvom pravde i nadležnim kantonalnim ministarstvima.

- Izuzetno smo zadovoljni odzivom učesnika kojima smo predstavili da je Registar online aplikacija koju Notarska komora FBiH vodi na osnovu Zakona o nasljeđivanju u FBiH i Pravilnika o načinu vođenja Registra testamenata i drugih nasljednopravnih poslova u FBiH. Ovo je i jedan od uvjeta pridruživanja BiH Evropskoj uniji u okviru vladavine prava i suzbijanja korupcije – rekao je Suljević.

Kaže da pregled testamenata omogućava prijavljenom korisniku da pregleda sve upisane testamente, kao i ugovore o nasljeđivanju.

- Ovo je registar u kojem se može u svakom slučaju pribaviti dokaz je li neka osoba ostavila testament. To do sada nismo imali te ćemo na ovaj način ispoštovati volju ostavioca, a u dogledno vrijeme povezat ćemo se s takvim istim registrom u Republici Srpskoj, zemljama regiona, a i s evropskom mrežom testamenata – dodao je Suljević.

Predsjednik Upravnog odbora i vršitelj funkcije predsjednika Notarske komore FBiH Zdenko Puljić ukazao je da je Komora u situaciji da napravi povijesni iskorak u elektronizaciji.

- Zato je važno da nas danas educiraju stručnjaci koji su napravili elektronski registar testamenata, koji ćemo uskoro u svojim uredima početi primjenjivati – izjavio je Puljić.

Na edukaciji su učestvovali predstavnici općinskih sudova u Federaciji BiH koji rade na vanparničnom referatu i komuniciraju s predmetnim Registrom, kao i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH te Federalnog ministarstva pravde.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.