BH. BLAGO

Bišćevića ćošak na obali Neretve svojom ljepotom mami turiste

Dvorište kuće: Svaki detalj na fontani ima svoju simboliku

M. SMAJKIĆ.

22.9.2018

Među bogatim spomeničkim blagom grada na Neretvi je Bišćevića kuća, već decenijama nezaobilazna turistička atrakcija.  

Bišćevića kuća, poznatija kao Bišćevića ćošak, smještena u istoimenom sokaku na samoj obali Neretve, sagrađena je 1635. godine i slovi za jednu od najljepših iz tog perioda, a predstavlja i jedinstven primjer gradnje.

Životna putanja

Tako njen ćošak, isturen nad Neretvom na dva veoma visoko postavljena kamena stuba, predstavlja ovu kuću kao najsmjelije komponovano djelo stambene arhitekture iz turskog perioda u Mostaru.

Već masivna kapija s velikim perforiranim zvekirima nagovještava impozantno zdanje. Avlijski kaldrmisani prostor od oblutaka iz Neretve, kameleonskih boja, sa sofama za cvijeće, uokviruje visoki zid po uzoru na zapadnoevropske dvorce, a u sredini je fontana s ibricima iz kojih istječu vodeni mlazovi.

Ahmed Bišćević, posljednji nasljednik ove porodice, koji je umro prije 43 godine, uspio je svojim ogromnim trudom sačuvati, ali i u autentičnom stilu renovirati ovo zdanje koje posjetiocima donese dašak davne prošlosti.


Sprat kuće: Prostrani divan

- Ahmed Bišćević sam je projektovao fontanu i svaki detalj ima svoju simboliku. Tako tri kamena u obliku kugli, postavljenih oko fontane, predstavljaju životnu putanju čovjeka i simbolišu rođenje, život i smrt. Iz kubali sahana postavljenog na vrhu stuba voda se slijeva u donji, nešto veći tas, iz koga otječe kroz četiri slavine i one predstavljaju četiri godišnja doba. Fontana je pozicionirana u pravcu Meke. To je vrlo zanimljiva ideja koju je sve do svoje smrti turistima objašnjavao Bišćević. On je, poznajući nekoliko svjetskih jezika, toliko zavolio turizam i potpuno mu se predavao, da se s pravom može reći kako je upravo on udario temelj savremenom turizmu u Mostaru - kaže mostarski novinar i hroničar Šemsudin Zlatko Serdarević.

Ćilimi i sećije

Ova kuća, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH 2004. godine, sastoji se od prizemlja i sprata s prostranim divanom.

Svaka soba, iznosi Serdarević, ima hamandžik, što znači da je higijeni poklanjana velika pažnja.

Serdarević: Ahmed Biščević je projektovao fontanu

- Centralni sadržaj ovog stambenog objekta je musafirhana u čardaku na stubovima. Veoma dekorativno uređena sa zastrtim ćilimima, levhama po zidovima, sećijama uz sjeverni i zapadni zid te rafovima i muntahtama, doima se gotovo nestvarno. Ovdje se strancima serviraju kafa i prirodni sokovi, odnosno himber - kazuje nam Serdarević.


Estetski kriteriji

Svakom detalju, navodi Serdarević, poklanjana je pažnja kako bi bili zadovoljeni estetski kriteriji.

- Jedna srmom izvezena levha ima univerzalnu poruku: „Čuvaj se neprijatelja jedanput, a prijatelja sto puta, jer kada ti prijatelj postane neprijatelj, može ti mnogo više zla učiniti“ - iznosi Serdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.