IZBORI 2018. Kandidat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH ispred Nezavisne bosanskohercegovačke liste

Pećanac: Posjeta Lavrova u jeku kampanje flagrantno miješanje u izborni proces u BiH

On je u saopćenju za javnost dodao da su poruke koje je Lavrov prenio medijima u BiH još alarmantnije

Avaz.ba

Foto: Arhiv


Povodom posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova BiH, Nermin Pećanac, kandidat za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH ispred Nezavisne bosanskohercegovačke liste, u jeku izborne kampanje, rekao je da to predstavlja vrlo flagrantno miješanje u izborni proces.

On je u saopćenju za javnost dodao da su poruke koje je Lavrov prenio medijima u BiH još alarmantnije.  

- Pored uobičajene diplomatske retorike u kojoj Rusija, naravno, poštuje Dejtonski mirovni sporazum, cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, Lavrov je dodao i to kako niko ne treba misliti da može samostalno da dirigira procesima na Balkanu, dok će drugim vanjskim igračima biti zabranjen pristup miješanja u te procese. To je vrlo jasna poruka Sjedinjenim Američkim Državama, NATO-u i međunarodnoj zajednici da Rusija neće sjediti skrštenih ruku dok se njihov utjecaj bude širio u regonu Balkana - piše u saopćenju Pećanca.

Ova poruka, nastavlja on, jasan je pokazatelj da će se velike sile nastaviti konfrontirati u vezi sa širenjem svog interesa i utjecaja u svijetu, što u Bosni i Hercegovini može imati nesagledive posljedice, s obzirom na separatističke aspiracije aktuelane vlasti u manjem bh. entitetu. 

- Umjesto da se okrećemo ekonomskom razvoju i poboljšanju ekonomskih i socijalnih uvjeta življenja u BiH da bismo zaustavili odlazak mladih, političke stranke koje svoje programe grade na nacionalizmu sada će dobiti vjetar u leđa od „vanjskih igrača“ da s većim entuzijazmom nastave s podizanjem međunacionalnih tenzija. Stoga pozivam birače da ne nasjedaju na slatkorječivost ovih nazoviprijatelja Bosne i Hercegovine koji u jeku predizborne kampanje dolaze kako bi podržali političare iz jednog bh. entiteta. 

Nacionalizam i separatizam nisu odgovor na trenutno tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u BiH, odgovor je izbor odgovorne i socijalno osjetljive vlasti - poručio je Pećanac.  

NA VRH

Podijeli članak na