POSJETE Milorad Dodik primio visokog gosta iz Rusije

Lavrov u Banjoj Luci: Sve reforme u BiH moguće samo uz dogovor tri naroda

G. DAKIĆ
21.09.2018 18:02

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov obratili su se danas novinarima u Banjoj Luci.

Podsjećamo, ruski ministar vanjskih poslova nalazi se u posjeti BiH. Prije obraćanja novinarima Dodik je odlikovao Lavrova Ordenom RS.

Dodik je kazao da je RS zahvalna Rusiji za stav kada je u pitanju Dejtonski mirovni sporazum.

- Želimo da imamo saradnju sa Ruskom Federacijom. Rusija je naš prijatelj. Danas smo razgovarali o planovima za budući rad. Republika Srpska nije dozvolila BiH da uvede sankcije Rusiji, jer smatramo da je to nepravedno. Posebno smo zahvalni za uloženi veto pred Vijećem sigurnosti UN-a, a namjera je bila da se srpski narod osudi da je genocidan. To pitanje će za nas zauvijek ostati kao dokaz prijateljstva. Razgovarali smo o ekonomskim pitanjima, ali i o saradnji u istraživanju sirove nafte u RS. Upoznao sam Lavrova da je situacija u RS stabilna - kazao je Dodik.

Dodik je naglasio da je priča o antiruskoj histeriji vještačka.

- Ja prije svega pripadam srpskom narodu i volim RS, ali volim i Rusiju. Vještacka je priča o antiruskoj histeriji. Kada ovdje imate prisustvo stranih vojnika, a nema ruskih, onda je besmisleno o tome razgovarati. Rusija ovdje ne podržava medije koji destabiliziraju sistem. To radi stara američka administracija. Odbacujem sve tvrdnje o negativnom ruskom uticaju. Miješanje stare američke administracije oličene u sadašnjoj ambasadorici je prevršilo svaku mjeru dobrog ukusa - rekao je Dodik.

Lavrov je kazao da mu je drago što se nalazi u posjeti Bosni i Hercegovini.

- Jutros sam imao korisne sastanke u Sarajevu, a sada u Banjoj Luci. S Dodikom smo razmotrili odnose između Rusije i BiH. Zalažemo da razvijamo odnose u svim oblastima. Porast robne razmjene sa BiH odnosi se na mnogo onoga što se izvozi iz RS, prije svega tu mislim na voće i povrće. Nadam se da će se što prije riješiti pitanje izvoza mesa i mlijeka na rusko tržište. Istovremeno smo zahvalni smo za stalnu podrsku poslovanju ruskim kompanijama ovdje - kazao je Lavrov. 

Dodao je da su sve reforme u BiH moguće samo u dogovoru dva entiteta i tri naroda. 

- Stalno vidimo Dodikovu privrženost Dejtonskom sporazumu. Da bi BiH bila suverena treba razgovarati o oslobađanju od strane uprave. Nedopustive su akcije vanjskih igrača koji pokušavaju da narodima nametnu neprirodne izbore: ili ste sa nama ili protiv nas. Rusija, zajedno sa Evropom i SAD, bila je autor Dejtona i ne vidimo nijedan razlog zašto Rusija treba da se makne od svih tih pitanja - kazao je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova je kazao da Rusija radi uvijek otvoreno kada je riječ o vanjskoj politici.

- Mi ne pokušavamo da promijenimo Dejton niti da očuvamo protektorat u BiH. Na svim nivoima borimo se za očuvanje osnovnih principa Dejtona. BiH je prije 15 godina je bila članica Vijeća sigurnosti i ono što Zapad sada imenuje Visokog predstavnika koji može da ukida sve što je dogovoreno smatram nedopustivom. Sada se stvorila dvosmislena situacija u Makedoniji, predstoji referendum. Pozivam da pregledate medije i mreže šta govori Rusija tim povodom. Federika Mogerini je rekla da je Balkan teritorija EU. Nemamo ništa protiv težnji balkanskih država da pristupe EU, ali ovakve arogantne izjave nisu korisne i nisu na čast EU - rekao je Lavrov.

NA VRH