IZBORI 2018. Nakon susreta s direktorom IDDEEA-e

Iz CIK-a tvrde da nema ništa sporno u tome što više od 250.000 birača nema ličnu kartu

Prije samo dva dana Arif Nanić ustvrdio da ta cifra nikako ne može biti regularna

Avaz.ba

Foto: CIK BiH


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) organizirala je danmas sastanak s direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Arifom Nanićem.

Jednoglasno je konstatirano da nema nikakve sumnje u tačnost Centralnog biračkog spiska. Naglašeno je da se broj birača upisanih u Centralni birački spisak ne temelji samo na broju izdatih ličnih karata u BiH. Također je konstatirano da, u skladu s Izbornim zakonom BiH, lična karta kojoj je istekao rok važenja istovremeno ne znači i gubitak biračkog prava, saopćeno je iz CIK BiH.   

Iako je ponovljeno više puta u javnim istupima predstavnika tih dviju državnih institucije, kako prenosi Fena, u javnosti se plasiraju dezinformacije i nestručni komentari koji nisu utemeljeni na zakonu.

Dakle, ili vijest o ovom susretu nije vjerodostojna, ili prije dva dana vjerodostojan nije bio direktor IDDEEA-e Arif Nanić. Naime, on je za "Avaz" i sam konstatirao da broj birača na Centralnom biračkom spisku i broj važećih ličnih karata u državi nikako ne mogu biti isti. Potcrtao je, međutim, da razlika između te dvije cifre koja premašuje 250 hiljada nikako ne može biti regularna.   

Više o temi CIK BiH

MINUTA
Kad mrtvi glasači lete
NA VRH

Podijeli članak na