IZBORI 2018.

Iz CIK-a tvrde da nema ništa sporno u tome što više od 250.000 birača nema ličnu kartu

Prije samo dva dana Arif Nanić ustvrdio da ta cifra nikako ne može biti regularna

CIK BiH

Avaz.ba

21.9.2018

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) organizirala je danmas sastanak s direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Arifom Nanićem.

Jednoglasno je konstatirano da nema nikakve sumnje u tačnost Centralnog biračkog spiska. Naglašeno je da se broj birača upisanih u Centralni birački spisak ne temelji samo na broju izdatih ličnih karata u BiH. Također je konstatirano da, u skladu s Izbornim zakonom BiH, lična karta kojoj je istekao rok važenja istovremeno ne znači i gubitak biračkog prava, saopćeno je iz CIK BiH.   

Iako je ponovljeno više puta u javnim istupima predstavnika tih dviju državnih institucije, kako prenosi Fena, u javnosti se plasiraju dezinformacije i nestručni komentari koji nisu utemeljeni na zakonu.

Dakle, ili vijest o ovom susretu nije vjerodostojna, ili prije dva dana vjerodostojan nije bio direktor IDDEEA-e Arif Nanić. Naime, on je za "Avaz" i sam konstatirao da broj birača na Centralnom biračkom spisku i broj važećih ličnih karata u državi nikako ne mogu biti isti. Potcrtao je, međutim, da razlika između te dvije cifre koja premašuje 250 hiljada nikako ne može biti regularna.   

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.