SKUP

Poručeno sa Sabora u Mostaru: Želimo antifašističku i radničku BiH

Želimo obavezno srednje i osnovno obrazovanje, ali i da visoko obrazovanje bude besplatno

M. Sm.

M.Sm.

22.9.2018

Polaganjem cvijeća na Partizanskom spomen-groblju danas je u Mostaru okončan Sabor antifašista BiH, koji je organiziran u okviru obilježavanja 70 godina SABNOR-a BiH. 

Tako se stotinjak članova SABNOR-a BiH okupilo na zasjedanju Sabora na kojem je usvojen Nacrt deklaracije o BiH.

Prema riječima Seada Đulića, predsjednika UABNOR-a Mostara, u vezi s nacrtom ovog dokumenta do Nove godine će u svim antifašističkim udruženjima i organizacijama biti organizirane javne rasprave, nakon čega će biti organizirano novo zasjedanja, najvjerovatnije, u Banjoj Luci.  

S nacrtom će, kazao je, biti upoznati i građani, ali i svi politički subjekti. 

- Oni su, zapravo, kreatori zla i inspiratori fašizma koje buja u zemlji, a protiv kojeg mi konačno ujedinjeni iz cijele zemlje dižemo glas i hoćemo puno agresivnije i snažnije reći: Ne, dosta je - izjavio je Đulić.

Govoreći o Nacrtu deklaracije, Đulić je naglasio da anifašisti žele BiH oslanjajući se na principe ZAVNOBiH-a, ali razvijajući tu tezu u ovom vremenu.

- Najprije želimo BiH antifašističku, a potom radničku, jer danas je radnik nigdje. On je uništen i sve mu je uništeno. Želimo obavezno srednje i osnovno obrazovanje, ali i želimo da visoko obrazovanje bude besplatno. Želimo drugačije zdravstvo i želimo graditi život na onome što nam je zajedničko, a ne forsirati male procente različitosti - pojasnio je on.

Jer, kako je naveo, antifašisti različitost shvataju kao bogatstvo, a ne kao zlo koje je neko nametnuo.

- Mi želimo BiH u kojoj će svako od nas reći i moja je Banja Luka i moj je Neum, ali i moja Tuzla i moj Mostar, bez obzira na to je li se zove Aleksandar, Ante ili Sabahudin - poručio je Đulić.

Ernest Zavila je istakao da je važno da se sve snage u društvu koje su antifašističke u određenom smislu ujedine u naporu da antifašizam krene u ofanzivu, on je već dugo godina od rata pa naovamo u defanzivi pa imamo različite profašističke, ekstremističke i desničarske tendencije koje imaju svoje predstavnike u vlasti i u društvu ono što je bitno da mi antifašizmu damo komunistički karakter jer samo komunizam može pobijediti fašizam.

Ne postoji antifašizam koji je istovremeno antikomunizam.

Važno je izgrađivati sindikate koji nisu birokratski.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.