BIH

Kultura sjećanja na mučki ubijene civile naša je obaveza

Avaz.ba

22.9.2018

Bošnjaci Vlasenice i okoline u subotu su obilježili 26. godišnjicu od zatvaranja zloglasnog logora Sušica, kroz koji je u period april – septembar 1992. godine prošlo 8.000 bošnjačkih civila od kojih je najmanje 1.600 na najsvirepiji način likvidirano.

Prethodno su preživjeli Vlaseničani marširali putem Turalići – Sušica, a u vlaseničkoj Hajrija džamiji proučen je tehvid šehidima tog kraja.

Obilježvanju godišnice zatvaranja logora Sušica je prisustvovao i potpredsjednik bh.entitata RS Ramiz Salkić, koji je istakao kako je obaveza da se njeguje kulturu sjećanja na zločine koji su počinjeni nad bošnjačkim narodom, da nikad ne zaboravimo i da uvijek tražimo istinu i pravdu.

- Nikada ne smijemo odustati. Nikada ne smijemo dozvoliti da istina bude poražena. Danas imamo tendenciju da oni koji šire laž i neistinu žele pobijediti istinu i gurnuti je u stranu. Naša je obaveza da svjedočimo i govorimo o zločinima. Neprihvatljivo je da oni koji su osumnjičeni, a žrtve znaju da su zločinci, upravljaju našim lokalnim zajednicama i životima naših građana, kojima su ubijali najbliže članove naših porodica. Ubice se slobodno šetaju Vlasenicom, Bratuncem, Zvornikom, Srebrenicom, Višegradom, Fočom i drugim mjestima. Mi to znamo, ali mi želimo pravdu. Mi ne želimo osvetu – kazao je u svom obraćanju Ramiz Salkić.

Za zločine u logoru Sušica, i uopšte na području vlaseničke općine, pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić Jenki (Haški tribunal – 20 godina), te u Sudu BiH Predrag Bastah Car (22 godine) i Goran Višković Vjetar (18 godina zatvora). Jenki, nekadašnji upravnik logora Sušica, preminuo je u junu 2018. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.