ZABRINJAVAJUĆE

Šta će biti sa migrantima: Pod najlonima čekaju zimu

Zima se približava, a od domaće vlasti još se čeka odluka o lokaciji budućeg migracionog centra

Arhiv

Piše: F. MUSTAFIĆ - A. SADIKOVIĆ

23.9.2018

Bosna i Hercegovina i dalje se suočava s velikom migrantskom krizom. Broj migranata svakodnevno raste, a osim brojnih problema s kojima se svakodnevno susreću, nadolazeći hladniji dani i zima sigurno će biti njihov najveći izazov i opasnost. Samo se rijetki pitaju kako će i gdje u narednim mjesecima hiljade ovih ljudi boraviti dok čekaju na prelazak bh. granice.

Šatori i kese

Migranti koji se mogu vidjeti u blizini sarajevske Željezničke i autobuske stanice, hladnije noći dočekuju u parku ispod drveća pokriveni dekama i najlonskim kesama. Osim nekoliko humanitarnih organizacija koje im dijele hranu, o njima se više niko ne brine. Snijeg će, prema svemu sudeći, dočekati pod šatorima ili, u najboljem slučaju, u improviziranim objektima.

Slična je situacija i u drugim krajevima naše zemlje. Zima se približava, a od domaće vlasti još se čeka odluka o lokaciji budućeg migracionog centra. Ovih dana je počela rekonstrukcija objekta Đačkog doma u Bihaću.

Vladimir Mitkovski, humanitarni koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za Bihać i Veliku Kladušu, kaže da će se radovi privesti kraju prije zime.

- Osim pripreme Doma, povećat će se i broj sanitarnih kontejnera. Završit će se još neki radovi kako bi uvjeti bili bar malo normalniji. U privremenom kampu “Trnovi”, koji je na livadi, smješteni su improvizirani najlonski šatori. U njemu je još mnogo porodica s djecom – rekao je Mitkovski.

Tople deke  

U Crvenom križu Unsko-sanskog kantona kažu da se pripremaju za dolazak hladnijih dana i zime.

- Migrantima u Velikoj Kladuši podijelit ćemo armiranu foliju da barem malo poprave šatore. Dat ćemo im i tople deke i još neke potrepštine. Oni su zdravstveno vrlo loše i skoro da niko ne razmišlja šta će s njima biti kad dođu hladniji dani i zima – rekao je Husein Kličić, direktor Crvenog križa.

Novac za liječenje

Zastupnici su na prošloj sjednici Skupštine USK odobrili dodatna finansijska sredstva Kantonalnoj bolnici i Domu zdravlja u Bihaću zbog uvećanih troškova u liječenju migranata. Kako se moglo čuti na sjednici, domovi zdravlja u lokalnim zajednicama pogođenim migrantskom krizom, nemaju adekvatna sanitetska vozila. Donesena je odluka da se, za početak, nabave bar dva takva vozila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.