TREBINJE

Ustoličen vladika Dimitrije u tron episkopa Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske

Razlike među ljudima treba doživjeti kao izazov i blagoslovi i dodao da će njegovati Hercegovcima urođenu sabornost,

P.M.

24.9.2018

U Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju danas je služena Sveta arhijerejska liturgija, sa činom hirotonije i ustoličenja, na kojoj je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uveo arhimandrita Dimitrija u tron episkopa Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.  

Svetu arhijejersku liturgiju služio je patrijarh Irinej, uz sasluženje mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije, zagrebačko-ljubljanski Porfirije i dabrobosanski Hrizostom, te petnaestak vladika.

Nakon primanja episkopskog žezla, novi episkop zahumsko hercegovački i primorski Dimitrije rekao u svečanoj besjedi da linija koja odvaja dobro i zlo ne prolazi granicama država niti između klasa, politički partija, ni linijom naših ovdašnjih razgraničenja i razlika – već kroz svako ljudsko srce, te da razlike među ljudima treba doživjeti kao izazov i blagoslov.

- Molit ću se Gospodu da nestanu unutrašnje granice u nama, da pobijedi dobro i da budemo prepoznati kao mirotvorci otvoreni za stalnu saradnju i dijalog kao noseće stubove mira na ovim prostorima -  poručio je vladika Dimtrije i dodao da će njegovati i Hercegovcima urođenu sabornost, brinuti se o starima i nemoćnima, pozivajući sve na solidarnost i socijalnu odgovornost, istinsku brigu jednih o drugima.

Liturgiji su prisustvovali između ostalih predsjednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, načelnici istočnohercegovačkih općina, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, biskup dubrovački Mato Uzinić, muftija Mostarski Salem efendija Dedović, glavni imam MIZ Trebinje Sadik efendija Fazlagić, proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, te veliki broj vjernika iz svih mjesta Hercegovine i susjednih crnogorskih općina.

Episkop Dimitrije rođen je 12. novembra 1976. godine na Cetinju u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu je završio u Budvi. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči 2012. godine. Zamonašen je u manastiru Tvrdoš kod Trebinja 2003. godine. U čin jerođakona rukopoložen je 2004. godine, a u čin jeromonaha 2005. godine. Kao tvrdoški jeromonah imenovan je za nastojatelja manastira Duži 2015. godine. Na prijedlog tadašnjeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, a odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, odlikovan je činom arhimandrita 21. maja 2018. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.