BANJA LUKA

Ustavni sud RS: Zaključci NSRS o Srebrenici neobavezujući, nemaju opće norme

Arhiva

Fena

24.9.2018

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) odbilo je danas zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda na zaključke u vezi s Informacijom o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. 

Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da osporeni zaključci Narodne skupštine RS ne sadrže opće norme.

- Shodno tome, zaključci nemaju obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavljaju pravni, već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine RS - saopćeno je iz Ustavnog suda RS.

Zbog toga Vijeće je utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenih zaključaka s odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS.

Ove zaključke je Narodna skupština RS, uz protivljenje Bošnjaka, usvojila na sjednici održanoj 14. avgusta ove godine, a između ostalog, njima je odbačen Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. te najavljeno formiranje nove komisije koja bi utvrdila šta se dešavalo u ratu na srebreničkom prodručju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.