SUD BIH

Suđenje Naseru Oriću: Svjedok opet promijenio iskaz

Riječ je o svjedoku koji je, kako je zvanično utvrđeno, 11 puta pravomoćno osuđen pred sudovima u BiH

S jednog od ranijih suđenja. Arhiv

Piše: A.Čengić

24.9.2018

Pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH danas je nastavljeno obnovljeno suđenje ratnom heroju odbrane Srebrenice Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću.

Tužilaštvo BiH tereti ih za ratne zločine počinjene 1992. godine na području općine Srebrenice, a u prvostepenom postupku Sud BiH ih je oslobodio.

Videolinkom iz Beograda svjedočio je zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH O1. U prvostepenom postupku ovaj svjedok davao je kontradiktorne izjave, a utvrđeno je da je u više navrata tokom istrage davao i različite iskaze.

Zaštićeni svjedok O1 ispričao je da mu je Orić bio komandant te da je bio u blizini kada je optuženi pucao u zarobljenike.

Svjedok je kazao da je tokom akcije u Zalazju pred jednom kućom vidio zarobljenike, od kojih su neki bili u uniformi, a drugi u civilu. Prema svjedoku, Orić je jednog zarobljenika ispitivao i tukao.

- Zarobljeniku su ruke bile svezane na leđima, a koljena podvijena. Dva ili tri puta ga je sigurno udario. Udario ga je i oštricom noža. Momentalno se vidjelo da krv izlazi iz tog dijela - kazao je svjedok i dodao da je zarobljenik kasnije ubijen.

Svjedok O1 je ispričao i da je Orić kasnije, u mjestu Lolići, također, ispitivao, udarao, a zatim i upucao Milutina Miloševića. Kako je naveo svjedok, u Miloševića je pucao i Mrčo, kojeg je prepoznao kao Sabahudina Muhića.

- Dok sam ja došao do njega, Mrčo je opucao jedan rafal - kazao je svjedok.

Orić je, prema iskazu svjedoka, u mjestu Kunjerac 1992. godine upucao Mitra Savića. Svjedok je prvo izjavio da je samo Orić pucao u Savića, ali je, nakon što mu je tužilac Miroslav Janjić prezentirao raniju izjavu, pojasnio da je pucao i Senad Muhić zvani Mrčo.

Nakon saslušanja svjedoka, odbrana ipak nije htjela postavljati pitanja.

- S obzirom na to da je svjedok opet promijenio iskaz i da ima dosta razlika u svakom njegovom svjedočenju, mi ćemo ga sutra ispitati – rekla je advokatica Lejla Čović.

Ko je svjedok O1

Riječ je o svjedoku koji je, kako je zvanično utvrđeno, 11 puta pravomoćno osuđen pred sudovima u BiH za različita krivična djela, od premlaćivanja do lažnog prijavljivanja. I odbrana je u više navrata tvrdila da je riječ o svjedoku koji je pripremljen u Srbiji da lažno svjedoči.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.