SARAJEVO

Proučena dova hafizu Osmanu Malkiću, učeniku 3. razreda Gazi Husrev-begove medrese

Njegov muhafiz bio je njegov otac Mensur Malkić, koji je tokom karijere izveo više od 30 hafiza

O. Kavazović

O. KAVAZOVIĆ

24.9.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Osman Malkić, učenik trećeg razreda Gazi Husrev-begove medrese, danas je i zvanično promoviran u hafiza Kur'ana Časnog, sa svega 16 godina. 

Osman, sin poznatog hafiza i imama Begove džamije Mesura ef. Malkića, rođen je 2002. godine, oba razreda medrese završio je prosjekom 5.0, a kao učenik 9. razreda osvojio je regionalno takmičenje iz vjeronauke. 

Hifz je počeo učiti 2017., a posljednje dijelove je učio ove godine, dok je hifz položio pred komisijom Rijaseta IZ od 1. do 15. avgusta. Komisiju za polaganje činili su: hafiz Ismet ef. Spahić, predsjednik komisije, te Mensur ef. Malkić i Haso ef. Popara, kao članovi.

Njegov muhafiz bio je njegov otac Mensur Malkić, koji je tokom karijere izveo više od 30 hafiza, koji se prisutnima obratio u svojstvu direktora Gazi Husrev-begove medrese.

Hafiz Malkić je istakao kako je Gazi Husrev-begova medrese najstarija odgojno-obrazovna ustanova u BiH, koja je prošle godine obilježila 480 godina kontinuiranog rada.

Sekciju za hifz su u medresi osnovala trojica profesora, hafiz Ibrahim ef. Trebinjac, hafiz Ćamil ef. Silajdžić i hafiz Sinaudin ef. Sokolović, i za 51 godinu postojanja iz ove sekcije promovirano je 150 hafiza, a nakon agresije njih čak 110.

U Gazi Husrev-begovoj medresi trenutno je zaposleno 11 hafiza, a do ovog trenutka hifz je položilo sedmero učenika samo u 2018. godini, i to trojica hafiza i tri hafize.

Prisutnima je zahvalio i kao roditelj, kazavši da se sreća uvećava kada je čovjek dijeli s drugima.

Nakon hafiza Malkića prisutnima se obratio i hafiz Kenan ef. Musić, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo.

Musić je naglasio da je vjera nešto što su Bošnjaci usadili u sebe, a da je Božija riječ vodilja na pravom putu.


Mladom hafizu je poručio da čuva Kur'an i da pozove svoje kolege i prijatelje da ga čuvaju.

Muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković čestitao je Medresi na novom hafizu te istakao važnost ove ustanove u obrazovanju muslimana u BiH.

Nakon što su odlomak iz Kur'ana proučili prisutni hafizi i imami sarajevskih džamija, prisutnima se obratio i reisu-l-ulema Rijaseta Islamske zajednice BiH dr. Husein ef. Kavazović.

- Ovo je mubarek dan za sve nas u Islamskoj zajednici. Mladom hafizu Osmanu čestitam na uspjehu i molim Gospodara da nagradi sve one koji su bdjeli nad njim i koji su mu pomogli na putu da postane hafiz - kazao je Kavazović.

Reis je naglasio kako je Osman osoba koja će Kur'an nositi u srcu te je, kao i svaki hafiz, nova vrijednost, a svim prisutnima je poručio da čuvaju Kur'an.

- Ovo je dan u kojem svjedočimo da je naša zajednica živa, jer svaki novi hafiz je nova vrijednost. Našem Osmanu poručujem, kao i ostalima, da čuvaju Kur'an jer nas Gospodar čuva kroz njega - poručio je na kraju Kavazović.

Nakon što je hafiz Osman proučio odlomak iz Kur'ana, hafisku dovu proučio je bivši reis Mustafa ef. Cerić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.