IZBORI 2018. Komisija "Justitia et pax" pozvala Hrvate da svojim glasom doprinesu prosperitetnijoj budućnosti

Biskupi poručili katolicima da ne glasaju za one čija je prošlost sumnjiva

Birači bi trebali birati one koji doprinose unutrašnjem miru u našoj državi

Fena

Komisija "Justitia et pax" Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputila je poruku povodom predstojećih općih izbora u kojoj je pozvala bh. katolike da ispune svoju građansku dužnost te da svojim glasom doprinesu humanijoj, sigurnijoj, pravednijoj i prosperitetnijoj budućnosti.

- Ne dajte se zavarati praznim obećanjima, izgledom ili nastupima političkih kandidata za koje znate da nisu na djelu pokazali svoj politički moralni integritet i vjerodostojnost i da svojim dosadašnjim djelima nisu ispunili ranije data obećanja. Ne gledajte političare kao neke "nadljude" o kojima zavisi život i budućnost Vas i Vaših najbližih na Vašoj očevini i djedovini! Ne dajte svoj glas kandidatima čija je prošlost – u najmanju ruku – sumnjiva!

Vaše ljudsko i kršćansko dostojanstvo ne bi Vam smjelo dopustiti da se date izmanipulirati, nego da dobro upoznate ko su kandidati i stranke koji zaslužuju i Vaše povjerenje i Vaš glas i da onda svjesno i slobodno birate one, koji svojim ponašanjem i djelovanjem garantiraju da će uvažavati, braniti i promicati moralne i etičke vrijednosti vas koji ih birate - poručili su iz Biskupske konferencije BiH.

U poruci se dodaje kako svi vi katolici koji imate pravo glasa u BiH imaju moralnu dužnost da aktivnim sudjelovanjem na izborima "ne samo ispune svoju građansku dužnost i pravo, koje se ne mogu prenijeti na drugoga, nego da savjesno doprinesu svojim glasom humanijoj, sigurnijoj, pravednijoj i prosperitetnijoj budućnosti ne samo svojoj i svoje djece nego i svih građana naše države".

Iz Biskupske konferencije BiH dalje navode kako Crkva u zemlji i posvuda u svijetu potiče svoje članove da na izborima odgovorno daju svoj glas za onog kandidata ili stranku koji ili koja se zalaže za poštivanje nepovredivog dostojanstva svakog čovjeka bez razlike; zaštitu braka i porodice; temeljne vrijednosti: istinu, pravednost, slobodu i ljubav; vrijednost ljudskog rada; ekonomiju u službi čovjeka;solidarnost sa siromašnima i obespravljenima; opće dobro; slobodu savjesti, vjerskog i kulturnog opredjeljenja; pravo na svoj zavičaj; pravo na vlastiti identitet.

Birači bi svoj glas trebali dati kandidatima koji se zalažu za takvo unutrašnje uređenje BiH u kojem će svaki čovjek u svakom njenom dijelu imati sva ljudska prava i vjerske slobode, a svaki narod biti jednakopravan u svom identitetu s druga dva naroda, te onim kandidatima koji se zalažu za dokidanje širenja netrpeljivosti, ekstremizma, majorizacije, isključivosti i za promicanje praštanje, pomirenja, povjerenja, povjerenja, solidarnosti i suživota, poručili su iz Biskupske konferencije BiH.

Više o:

Biskupi BiH Izbori
NA VRH

Podijeli članak na