PREVARE

Predsjednik mladih SDA iz Mostara Alen Jaganjac u biračkom odboru predstavlja Srpsku listu

Vladajuće stranke koriste sve moguće mehanizme da bi osigurale opstanak na vlasti

Facebook

Nap.ba

25.9.2018

Do općih izbora u BiH ostalo je nešto manje od dvije sedmice, a domaći i međunarodni stručnjaci upozoravaju na brojne nepravilnosti u vezi s izbornim procesom.

Vladajuće stranke koriste sve moguće mehanizme da bi osigurale opstanak na vlasti. Najviše zloupotreba vrši se kroz biračke odbore.

Prema Izbornom zakonu, jedna politička partija na jednom biračkom mjestu može imati samo jednog svog člana, ali u dogovoru s drugim strankama, dolazi do zamjene mjesta, pa se tako dešava da na nekom biračkom mjestu jedna politička stranka ima sve svoje predstavnike, samo što su prijavljeni pod imenom druge stranke.

Takvih primjera je bilo i na prethodnim izborima, a bit će i na predstojećim. Najbolji primjer je slučaj Alena Jaganjca, predsjednika Asocijacije mladih SDA Mostar.

Naime, Jaganjac će na predstojećim izborima biti član Biračkog odbora na biračkom mjestu Zalik u Mostaru, ali ne u ime stranke u kojoj ima funkciju već u ime Srpske liste!?

Jaganjac je CIK-u prijavljen pod brojem 02368, što je broj Srpske liste. Međutim, Srpska lista na biračkom mjestu u Zaliku neće imati svog člana Biračkog odbora, pa će njihovo mjesto popuniti Jaganjac iz SDA.

Alen Jaganjac je bivši predsjednik Unije studenata na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.