IZBORI 2018.

Pećanac: Pojedini političari neodgovorno i nekažnjeno rade protiv interesa Bosne i Hercegovine

Na ovaj način se ugrožavaju strane investicije, euroatlantske integracije te onemogućavaju ekonomski napredak i socijalna stabilizacija zemlje

Arhiv

Avaz.ba

25.9.2018

Kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH Nermin Pećanac šalje otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku (Inzko).

Pećanac se obratio, kako navodi, u vremenu kada se Bosna i Hercegovina nalazi u veoma složenoj sveukupnoj situaciji. Politička nestabilnost i previranja direktno se održavaju na ekonomsku, pravnu, socijalnu i sigurnosnu situaciju u cjelini. Uporedo s tim, komplicirani državni i društveni sistem omogućava pojedinim političarima da neodgovorno i nekažnjeno rade direktno protiv interesa države Bosne i Hercegovine, što je vidljivo i kroz ovu kampanju za opće izbore 2018. godine.

Kako kaže u svom otvorenom pismu Incku, takav stav političara ima samo jedan cilj, a to je prikrivanje i izbjegavanje vlastite krivične odgovornosti. Posebno u slučajevima korupcije i institucionalnog kriminala. Građani postaju taoci takvih pojedinaca koji samo demagoški i verbalistički nagovještavaju skorašnju borbu protiv korupcije i kriminala, a ustvari, samo se bahato izruguju građanima i najširoj javnosti. Zato se s pravom pitam gdje je završila obimna dokumentacija Antikorupcijskog tima OHR-a koja sasvim sigurno sadrži značajne informacije u vezi s konkretnim slučajevima korupcije.

- U Bosni i Hercegovini samo naizgled ili tek formalno ima dovoljno agencija za zaštitu zakona, ali je evidentno da, i pored tolikog broja institucija, institucionalni kriminal sa svojim neskrivenim protagonistima svakim danom postaje sve otvoreniji, jači i drskiji. S druge strane, ionako slab otpor utučene i letargične domaće javnosti, pa čak i medija i nevladinih organizacija, postaje sve slabiji - ističe Pećanac. 

On naglašava i da vještački stvorena pravna anarhija u kojoj se ne poštuju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ili se one primjenjuju selektivno, kreirana je samo s jednim ciljem, a to je onemogućavanje jačanja sudske vlasti u Bosni i Hercegovini i zataškavanje već poznatih slučajeva korupcije i institucionalnog kriminala. Na ovaj način se ugrožavaju strane investicije, euroatlantske integracije te onemogućavaju ekonomski napredak i socijalna stabilizacija zemlje.

- Mišljenje većeg dijela javnosti je da iza institucionalnog kriminala stoje i pojedinci iz međunarodne zajednice, u šta ne želim povjerovati, ali je bosanskohercegovačka javnost zaslužila odgovor na pitanje zašto se, osim verbalnih najava u procesuiranju nosilaca institucionalnog kriminala, tzv. velikih riba, ne uključuju predstavnici i organi međunarodnih organizacija - kaže Pećanac. 

Sve navedeno u ovom pismu ukazuje na to da su, kada su u pitanju opstrukcije i prekidi istraga u slučajevima institucionalnog i privrednog kriminala, državne i sudske institucije pod apsolutnom kontrolom onih političkih subjekata koji žele da zataškaju vlastitu odgovornost u tim aferama. Svako prijavljivanje korupcije, ukoliko je na bilo koji način povezano s političkim moćnicima, može u konačnici biti opasno i nema apsolutno nikakvu svrhu.

- Grupa država protiv korupcije (GRECO), koja djeluje pod okriljem Direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope, još je u maju 2011. godine upozoravala na neusklađenost zakonskih sankcija po pitanju procesuiranja slučajeva korupcije u entitetima u odnosu na državni zakon - ističe Pećanac.

Kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste je zamolio visokog predstavnika u BiH da iskoristi svoju poziciju i utjecaj da se u Bosni i Hercegovini formira institucija slična Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Republici Hrvatskoj (USKOK). Institucija takvog oblika bi omogućila zaštitu pravne države i funkcioniranje sistema vlasti, naročito pravosuđa koje je već dugi niz godina, usljed pojačavanja političkog utjecaja, dobrim dijelom paralizirano. 

- Vaša ekselencijo, o svemu prethodno navedenom obavijestio sam sve ambasadore u Bosni i Hercegovini otvorenim pismima od 20. avgusta 2011. i 12. oktobra 2015., ali, nažalost, nisam dobio nikakav odgovor. Sve se završava deklarativnim parolama te izostaju konkretne akcije. Građani Bosne i Hercegovine očekuju od Vas da se aktivno uključite u otklanjanje rak-rane bosanskohercegovačkog društva – korupcije i institucionalnog kriminala - navodi se u pismu Nermina Pećanca. 

On je na kraju još zamolio Incka da u ime biračkog tijela u BiH aktivno prati izborni proces i zakonitost izbornog procesa, s obzirom na mnoge najave moguće prevare i već utvrđenih nepravilnosti.    



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.